Hlavní obsah

Novozélandského pilota zajali papuánští domorodci. Chtějí ho vyměnit za nezávislost na Indonésii

Pilota malých indonéských aerolinek zajali divošsky působící a po zuby ozbrojení rebelové odlehlého regionu na ostrově Nová Guinea, kde minulý týden služebně dosedl s malým letadlem. Chtějí letce vyměnit za nezávislost Západní Papuy na Indonésii.

Novozélandského pilota zajali těžce ozbrojení členové rebelské skupiny Video: Newsflare, AP

 
Článek

Z výrazu tváře zajatého pilota se zdá, že má pochybnosti o ochotě vlády v Jakartě vyjednávat s Osvobozeneckou armádou Západní Papuy.

Nejmenší pochybnosti naopak nebudí palebný potenciál domorodých separatistů. Na zveřejněných snímcích jsou vidět nejrůznější moderní útočné pušky, ale i bodnořezné zbraně či luky a šípy.

Nejeden západní pozorovatel by k tomu zřejmě poznamenal, že jsou tihle Papuánci navíc styloví; hlavy jim zdobí dredy i sluneční brýle. Na druhou stranu chodí v holinách.

Indonéští žebráci se přesunuli z ulic na internet

Koktejl

Na některých snímcích domorodci zajatého pilota drží za ruce, nezdá se však, že by se jednalo o projev náklonosti. Spíš neměli zrovna po ruce nic, čím by ho mohli spoutat.

Domorodí papuánští separatisté z Osvobozenecké armády Západní Papuy (ULMWP) zajali pilota Phillipa Mehrtense minulou středu na malém letišti v Paro, v odlehlé provincii Nduga.

Jejich vůdce Egianus Kogoya k tomu poznamenal, že „pilota nepropustí, dokud jeho region nezíská nezávislost na Indonésii“.

Britský server The Daily Mail k tomu poznamenal, že Mehrtens pocházející z Christchurchu na Novém Zélandu tuší správně. Indonéská vláda si prý stojí za tím, že Západní Papua zůstane navždy nedílnou součástí země.

Mehrtens do odlehlé oblasti vezl pět pasažérů, zpět měl dopravit několik dělníků, kteří tam staví zdravotní středisko.

Rezervovali si luxusní vilu na Bali. Místo ní našli plesnivé staveniště

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám