Hlavní obsah

Indonéští žebráci se přesunuli z ulic na internet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žebráci v Indonésii vstoupili do digitálního světa. Místo aby prosili o dary na ulicích, natáčejí videa a zveřejňují je na sociálních sítích. Tento trend dokonce přiměl státní i náboženské autority, aby problematiku žebrání začaly řešit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Indonéští žebráci našli zajímavý způsob, jak si žebrání usnadnit. Nemusejí už celé dny vysedávat na ulicích a žadonit o pomoc, ale stačí jim nahrát video a pak ho umístit na internet. Nejvíce k tomu používají platformu TikTok. Ta totiž umožňuje, aby sledující posílali autorům virtuální dárky, které pak lze proměnit na peníze.

Videa se snaží různým způsobem vzbudit lítost a soucit. Ale i v tomto ohledu je možné sledovat jisté trendy. Například zejména starší ženy se tak před kamerou rády polévají bahnitou vodou. V některých případech to údajně vydrží dělat i několik hodin.

Žebráním, a to nejen na internetu, se již začala zabývat i indonéská vláda. Ministryně sociálních věcí Tri Rismahariniová tak již pověřila zaměstnance ministerstva, aby začali intenzivně hledat způsob, jak žebrání omezit jak na ulicích, tak na online platformách.

Stejné úsilí vyvíjejí také indonéské náboženské organizace, které apelují na širokou veřejnost s tím, že žebrání ponižuje lidskou důstojnost, a navíc ho islám zakazuje.

Ale navzdory těmto snahám odborníci odhadují, že se v blízké budoucnosti nic nezmění. Dokud budou lidé věřit, že posíláním dárků konají dobro, žebráci budou na internetu dál srdceryvně prosit o almužny.

Prostor je pro to pořád dost velký. Platforma TikTok totiž v Indonésii registruje téměř sto milionů uživatelů, což tuto zemi řadí na druhé místo na světě, hned za Spojené státy.

Bezdomovec přijímá platby kartou a má internetové stránky

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám