Hlavní obsah

Nikaragua přerušila diplomatické styky s Tchaj-wanem a uznala jednotnou Čínu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Managua

Nikaragua oficiálně přerušila diplomatické styky s Tchaj-wanem a uznala jednotnou Čínu. Tchaj-wan v posledních letech ztrácí podporu čím dál tím většího počtu zemí a rozhodnutí Nikaraguy přijal s „hlubokým politováním“. Naopak Peking nový diplomatický směr středoamerické země uvítal a oznámil, že vysocí představitelé obou zemí se již dnes setkali.

Foto: /EFE/Mario Lopez, ČTK

Nikaragujský prezident Daniel Ortega

Článek

Vztahy Nikaraguy se Západem se výrazně zhoršily po listopadových prezidentských volbách, ve kterých vyhrál počtvrté za sebou Daniel Ortega. Hlasování tehdy mnoho západních i latinskoamerických států označilo za nelegitimní, Británie a Spojené státy prezidentskému páru zakázaly vstup na své území.

Tchaj-wan vyslal stíhačky proti čínským jaderným bombardérům

Svět

„Čínská lidová republika je jedinou legitimní vládou, která zastupuje celou Čínu, a Tchaj-wan je nezcizitelnou součástí čínského území,“ uvedlo nikaragujské ministerstvo zahraničí v prohlášení vydaném ve španělštině a angličtině. „Vláda Nikaragujské republiky dnes (ve čtvrtek) přerušuje diplomatické vztahy s Tchaj-wanem a přestává s ním udržovat jakékoliv kontakty nebo oficiální vztahy,“ dodalo ministerstvo.

Čínskou ambasádu rozzuřila návštěva tchajwanského ministra v Česku

Svět

Tchajwanská vláda krok vzápětí okomentovala s tím, že cítí „hlubokou bolest a lítost“ nad tímto rozhodnutím. Prezident Ortega podle ní ignoruje „přátelství mezi národy Tchaj-wanu a Nikaraguy“. Ministerstvo zahraničí zároveň v prohlášení zdůraznilo, že Tchaj-wan „jako člen mezinárodního společenství má právo na diplomatické vztahy s jinými zeměmi“ a bude pokračovat v „pragmatické diplomacii“, aby dosáhl „odpovídajícího mezinárodního statusu“.

Vztahy s Čínou jsou nejhorší za 40 let, řekl tchajwanský ministr. Varuje před invazí

Svět

Čína považuje demokratický Tchaj-wan, který se v roce 1949 oddělil od pevninské Číny, za odpadlickou provincii a snaží se ho mezinárodně izolovat. Ostrovní republika s 23 miliony obyvatel se považuje za nezávislou. Postoj vůči Tchaj-peji byl již několikrát předmětem sporu i s českou diplomacií, jejíž část tchajwanskou samostatnost podporuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám