Hlavní obsah

Nezávislé vyšetřování podle JAR nenašlo důkazy o dodávkách zbraní do Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezávislé vyšetřování nenašlo žádné důkazy o tom, že by ruská loď koncem loňského roku vyzvedla v Jihoafrické republice zbraně určené pro Rusko. V neděli to podle agentury Reuters uvedl prezident JAR Cyril Ramaphosa.

Foto: Profimedia.cz

Zbraně pro ruskou armádu - ilustrační foto

Článek

Velvyslanec Spojených států v JAR Reuben Brigety v květnu novinářům řekl, že ruská nákladní loď Lady R měla loni v prosinci naložit zbraně, když kotvila na námořní základně poblíž Kapského Města.

Tvrzení vyvolalo diplomatickou roztržku a otázky ohledně postoje JAR, která deklarovala neutrální stanovisko k ruské invazi na Ukrajinu a odmítla výzvy Západu, aby odsoudila kroky Moskvy.

„Vyšetřovací komise zjistila, že neexistuje žádný důkaz, který by podporoval tvrzení, že loď převážela zbraně z Jihoafrické republiky určené pro Rusko,“ řekl Ramaphosa. „Nebylo vydáno žádné povolení k vývozu zbraní a žádné zbraně nebyly vyvezeny,“ dodal.

Ramaphosa uvedl, že loď zakotvila na základně, protože přivezla vybavení, které pro národní obranné síly v roce 2018 objednala společnost Armscor, která se zabývá nákupem zbraní.

Podrobnosti o vyloženém vybavení neposkytl, protože by to podle něj mohlo ohrozit důležité vojenské operace a životy jihoafrických vojáků.

„Žádná z osob, které tato obvinění vznesly, nemohla předložit žádné důkazy na podporu tvrzení, která byla vznesena proti naší zemi,“ dodal Ramaphosa.

Když byla obvinění vznesena, představitelé JAR je rychle odmítli. Ramaphosa zahájil nezávislé vyšetřování vedené soudcem v penzi.

Rusko vyzbrojuje dobrovolníky u hranic s Ukrajinou

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám