Hlavní obsah

Netanjahu Izrael poškozuje, prohlásil Biden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu svým přístupem k válce proti Hamásu Izrael více poškozuje, než mu pomáhá, je přesvědčen americký prezident Joe Biden. V rozhovoru s televizí MSNBC v sobotu také řekl, že Netanjahu musí věnovat větší pozornost životům nevinných. Vysoký počet obětí v Pásmu Gazy je podle Bidena „velkou chybou“.

Foto: Manuel Balce Ceneta, ČTK/AP

Prezident USA Joe Biden

Článek

O rozhovoru informovala agentura AP, podle níž se rozpory mezi oběma politiky dále prohlubují a jejich vztah je stále napjatější.

Biden sice vyjádřil přesvědčení, že Izrael má právo jít po Hamásu po útoku ze 7. října, ale zároveň podle něj Netanjahu „musí věnovat více pozornosti nevinným životům ztraceným v důsledku podniknutých akcí“.

Americký prezident podle AP už měsíce Izrael varuje, že kvůli zvyšujícímu se počtu civilních obětí v Gaze může ztrácet mezinárodní podporu. Podle zdejších úřadů ovládaných Hamásem od začátku války v úzkém pobřežním pásmu přišlo o život přes 30 000 lidí. Biden uvedl, že vysoký počet obětí je v „rozporu s tím, co Izrael představuje. A myslím si, že je to velká chyba“.

Biden Netanjahuovi: Mám tě rád, Bibi, i když tě nemohu vystát

Zahraniční

Své názory na situaci je Biden ochotný představit přímo v projevu před izraelským parlamentem. Izrael naposledy navštívil nedlouho po říjnovém útoku. Jestli do blízkovýchodní země skutečně znovu přicestuje, ale v rozhovoru neupřesnil.

Útok na Rafáh? Překročení červené linie

Biden se vyjádřil také k chystané izraelské ofenzivě v Rafáhu na jihu Gazy, kde ve velmi těžkých podmínkách přežívá kolem 1,3 milionu lidí, především uprchlíků z jiných částí pásma. Řekl, že by pro něj útok na město byl překročením červené linie.

Zároveň ale poznamenal, že Izrael nikdy neopustí. „Obrana Izraele je stále zásadní, takže neexistuje žádná červená linie, (po jejímž překročení) bych odřízl (dodávky) všech zbraní,“ poznamenal. Agentura Reuters jeho slova označila za „poněkud rozporuplná“.

Při říjnovém teroristickém útoku Hamásu a dalších ozbrojených skupin na Izrael zahynulo na 1200 lidí, převážně civilistů. Dalších zhruba 250 osob ozbrojenci unesli do Gazy.

Izrael v odvetě zahájil ofenzivu v Gaze, kde na území menším než Praha žije na 2,3 milionu lidí, z nichž velká většina musela opustit své domovy.

Biden opakovaně vyjádřil naději, že se podaří uzavřít příměří před začátkem muslimského postního měsíce ramadánu. Podle AP je to ale stále více nepravděpodobné. Ramadán začne v neděli večer se západem slunce, prvním postním dnem bude pondělí.

Tvrdé jádro v izraelské vládě: O ramadánu přitlačme

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám