Hlavní obsah

Na toaletě v hospodě ležely dokumenty k britské jaderné ponorce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pivnice v hotelu Wetherspoon v anglickém městě Barrow-in-Furness byla v sobotu večer plná hostů, když jeden z nich v kabince na toaletách našel podivný spis. Ukázalo se, že jde o plány k úplně nové jaderné ponorce HMS Anson.

Foto: Profimedia.cz

Jaderná ponorka HMS Anson v loděnici v Barrow

Článek

„Štěstí, že to nenašel nějaký ruský špion,“ komentovali značně neobvyklou situaci lidé v hospodě.

Dokumenty popisují fungování mnoha systémů na palubě, jde tedy o citlivé informace, přestože nespadají přímo do kategorie tajné. Jsou součástí „manuálu“, který by měli znát všichni, kteří na ponorce slouží.

Kdo dokumenty na toaletě nechal, není jasné. Mohl je vynést téměř kdokoliv, kdo na ponorce pracoval, protože ve městě se nachází loděnice, kde byla HMS Anson postavena.

„Vypadá to, že někdo tyto dokumenty vzal, aby si je nastudoval,“ cituje server Modern Diplomacy Ryana Ramsaye, jenž dříve na ponorkách velel jako kapitán. „Je fajn vidět jeho odhodlání ke studiu, ale hospoda asi není nejlepší místo, kam si tyto dokumenty odnést,“ zhodnotil Ramsay.

Velení námořnictva ke kuriózní situaci v prohlášení uvedlo, že jde o „obecné výcvikové dokumenty“, ale zároveň ubezpečilo, že k incidentu přistupuje mimořádně vážně a naplno se zabývá jeho vyšetřováním. Jaký případně hrozí provinilci postih, námořnictvo neupřesnilo.

HMS Anson je pátým plavidlem třídy Astute a díky jadernému pohonu dokáže mimo jiné obeplout zeměkouli, aniž by se vynořilo. Vodu i vzduch totiž vyrábějí palubní systémy. Do provozu byla ponorka oficiálně uvedena teprve letos v únoru a podle britských námořních sil jde o naprostou špičku současné námořní techniky.

U břehů USA objevili potápěči přes 100 let starou ponorku inspirovanou Vernem

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám