Hlavní obsah

V Atlantiku zmizela ponorka vezoucí turisty za Titanikem. Na palubě byl i britský miliardář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boston
Aktualizováno

Ve vodách Atlantského oceánu se ztratilo ponorné plavidlo, které si turisté pronajímají k cestám za zaoceánským parníkem Titanic, jenž leží na dně Atlantiku. Podle stanice BBC jsou na palubě ponorky turisté. Mezi nimi je britský miliardář Hamish Harding, upřesnil list Daily Mail. Celkem je na palubě pět lidí.

Ponorka zkoumající vrak Titaniku se pohřešuje, probíhá pátrání.Video: Joel Perry/OceanGate, Reuters

 
Článek

Pobřežní stráž používá k hledání sonar, protože předpokládá, že plavidlo se nevynořilo. Spolupracuje ale také s komerčními plavidly v oblasti, pokud některé z nich vidělo ponorku vynořenou. Oblast prohledává i letadlo.

Ke ztracenému plavidlu pojmenovanému Titan se přihlásila soukromá společnost OceanGate Expeditions, která organizuje hlubinné expedice, a podle BBC potvrdila, že na palubě jsou lidé.

„Zkoumáme všechny možnosti, jak bezpečně přivést osádku zpět,“ uvedla společnost. „Plně se soustředíme na lidi v ponorce a pracujeme na jejich bezpečném návratu. Jsme ve spojení s jejich rodinami,“ upřesnila.

„Jsme také hluboce vděčni za rozsáhlou pomoc, kterou nám poskytlo několik vládních agentur a společností zabývajících se hlubinnými ponory,“ dodala OceanGate Expeditions.

Foto: OceanGate Expeditions, Profimedia.cz

Ponorka společnosti OceanGate Expeditions, v níž je možné absolvovat ponor k Titaniku.

Vědci získali dosud nejvěrnější snímky vraku Titaniku. Sken má pomoci rozluštit záhadu potopení lodi

Věda a školy

Také bostonská a kanadská pobřežní stráž už zahájila záchranné operace. K pondělní 13. hodině místního času (17:30 SEČ) měli lidé na palubě Titanu kyslík na 72 hodin.

Pronájem menších ponorných plavidel často využívají turisté k tomu, aby mohli spatřit vrak Titaniku na dně Atlantského oceánu. K němu mířila i pondělní expedice.

Foto: Profimedia.cz

Nové záběry z vraku Titaniku na dně Atlantského oceánu

Na palubě byl i miliardář

Mezi účastníky expedice ponorkou Titan je podle listu Daily Mail i miliardář Hamish Harding, generální ředitel společnosti Action Aviation v Dubaji.

Foto: Profimedia.cz

Hamish Harding

Ten na sociálních sítích nadšeně informoval o tom, že se se společností OceanGate vydává k Titaniku. Harding uvedl, že se otevřelo „okno příznivého počasí“, které skupině umožní potápět se.

„Právě se otevřelo okno počasí a my se zítra pokusíme o ponor. Včera (v neděli) jsme se vydali na cestu z kanadského St. Johns v Newfoundlandu a zítra kolem čtvrté hodiny ranní plánujeme zahájit potápěčské operace,' napsal.

Také jeho společnost Action Aviation v neděli ve čtyři hodiny ráno zveřejnila zprávu, v níž potvrdila, že se bude potápět.

Potápěla se i kuchařka

V pátek společnost OceanGate sdílela fotografii dvou skupinek asi dvaceti lidí, kteří se usmívají ve stejných námořnických bundách. „Byly to neuvěřitelně rušné dva týdny! Děkujeme všem našim potápěčským týmům, které se k nám připojily – tady je pohled na posádku mise 3 a mise 4,“ zněl popisek.

Informace o expedici k Titaniku

Každá expedice OceanGate Titanic vyráží z kanadského St John's.

Ponorka Titan má kamery s vysokým rozlišením a poskytuje lidem na palubě živý pohled na Titanik.

Vybraným osobám musí být nejméně 18 let a musí například vylézt po šestimetrovém žebříku. Absolvují výcvik v navigaci, pilotáži, sledování a komunikaci.

Během pobytu v ponorce stráví posádka „tři až pět hodin“ průzkumem vraku Titaniku. Ponor včetně sestupu i výstupu údajně trvá kolem osmi hodin.

Například za osmidenní expediční cestu požaduje společnost čtvrt milionu dolarů (5,4 milionu korun).

Expedice se uskutečnily v letech 2021 a 2022 a firma již dříve uvedla, že bude výlety pořádat každý rok.

Mezi předchozími cestovateli k vraku Titaniku nechybějí herec, kuchař, bankéř a kameraman.

Kuchařka Chelsea Kelloggová se loni vydala na prohlídku Titaniku. Na Instagramu sdílela svou fotografii s vrakem viditelným v pozadí. „Můj celoživotní sen vidět Titanik se stal skutečností! Po třinácti letech snažení se trpělivost a vytrvalost vyplatily. Stále se snažím celý zážitek zpracovat. Pořád ještě brečím. Stále mě přemáhají všechny ty emoce.“

Firma OceanGate Expeditions vlastní tři podobná plavidla, ale jen jedno z nich je schopno dostatečně hlubokého ponoru, aby se dostalo k vraku Titaniku.

Vrak je v hloubce 3800 metrů

Zřejmě nejznámější zaoceánský parník na světě se potopil v dubnu roku 1912 po srážce s ledovcem při své první plavbě z britského Southamptonu do New Yorku. Z více než 2200 lidí na palubě jich přes 1500 zemřelo. Vrak lodi se nachází v hloubce 3800 metrů pod hladinou a zhruba 600 kilometrů od kanadského Newfoundlandu.

Vícedenní výlety k Titaniku stojí desítky tisíc dolarů a jeden ponor k vraku, včetně sestupu i výstupu, údajně trvá kolem osmi hodin. Společnost OceanGate Expeditions, která ponory k Titaniku nabízí, například za osmidenní expediční cestu požaduje čtvrt milionu dolarů (5,4 milionu korun).

Používá přitom podmořské plavidlo, do nějž se vejde pět lidí - pilot, tři cestující a průvodce - a je schopno bezpečného ponoru do hloubky čtyři tisíce metrů. Váží 10 432 kilogramů a  vydrží 96 hodin podporovat život na své palubě.

Oceánografický institut zveřejnil vzácné záběry z vraku Titaniku

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám