Hlavní obsah

NATO zkresluje situaci, jeho zájmy nenapadáme, tvrdí Čína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking se ohradil proti obvinění Severoatlantické aliance, že Čína napadá její zájmy a bezpečnost, a postavil se proti jakémukoli pokusu NATO rozšířit jeho působnost v asijsko-tichomořském regionu. Informovala o tom v noci na středu agentura Reuters s odkazem na prohlášení čínské diplomatické mise při Evropské unii.

Foto: Jason Lee, Reuters

Čínské stíhačky během cvičení na předměstí Pekingu, ilustrační foto

Článek

NATO se v prohlášení zveřejněném v úterý během prvního dne summitu ve Vilniusu vymezilo vůči Číně, jejíž „deklarované ambice a nátlaková politika napadají“ zájmy aliance, její bezpečnost a hodnoty. V textu hovoří také o „nekalých hybridních a kybernetických operacích“ Pekingu a uvádí, že Čína používá ekonomické páky k „vytváření strategických závislostí a posilování svého vlivu“.

V prohlášení také stojí, že Čína používá širokou škálu politických, ekonomických a vojenských nástrojů ke zvýšení svého globálního vlivu a posílení své moci. „Zůstáváme otevření konstruktivnímu kontaktu s (Čínou), mimo jiné v zájmu budování reciproční transparentnosti,“ uvádí se také ve společném prohlášení.

„Důrazně se proti tomu ohrazujeme a odmítáme to,“ uvedla čínská diplomatická mise při EU v reakci na prohlášení NATO. Obsah komuniké týkající se Číny podle Pekingu nebere v úvahu základní fakta, zkresluje čínské postoje a politiku a záměrně Čínu diskredituje.

Dvoudenního summitu Severoatlantické aliance se účastní také představitelé některých asijských zemí, poznamenal Reuters. Peking dal najevo, že je rozhodně proti „posunu NATO na východ do asijsko-tichomořského regionu“ a varoval, že jakákoli akce ohrožující práva Číny se setká s „rozhodnou reakcí“.

Čína si upevňuje pozici v Pacifiku, podepsala se Šalomounovými ostrovy dohodu o policejní spolupráci

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám