Hlavní obsah

Napětí na Korejském poloostrově roste, KLDR uzavírá pohraniční oblasti

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul
Aktualizováno

Severní Korea vyhlásila u svých hranic bezletovou a bezplavební zónu, uvedla ve středu agentura Reuters. Na Korejském poloostrově panuje nově napětí kvůli pokračujícím manévrům jihokorejské a americké armády. Severokorejci pohrozili, že vypoví příměří s Jihem uzavřené v roce 1953.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský pohraničář pozoruje dalekohledem svůj jihokorejský protějšek.

Článek

Uzavření pohraničních oblastí platí pro oblasti u obou břehů KLDR, uvedla Reuters s odkazem na zdroje z jihokorejské administrativy. Podle japonské agentury Kjódo má dění v Severní Koreji zčásti charakter příprav na válečný konflikt.

Jihokorejská agentura Jonhap však napsala, že Severokorejci rozsáhlé kombinované armádní cvičení, možná i nový raketový test.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Příprava severokorejských vojákůVideo: Reuters

Pchjongjang v úterý varoval, že vypoví příměří se Soulem uzavřené v padesátých letech po ničivé tříleté válce. KLDR se brání probíhajícímu vojenskému cvičení Jižní Koreje a Spojených států i avizovanému zpřísnění sankcí Rady bezpečnosti OSN.

Návrh nové rezoluce rady kvůli nedávné nové severokorejské jaderné zkoušce počítá i se zákazem jacht pro elitu KLDR, uvedla Reuters. O návrhu se ale bude v New Yorku tento týden teprve hlasovat.

Podle dopisovatele Hlasu Ameriky Stevea Hermana navíc budou společné manévry armád Jižní Koreje a USA pokračovat navzdory severokorejským pohrůžkám.

Obě Koreje jsou stále ve válečném stavu, válka skončila pouhým příměřím, nikoliv mírovou dohodou.

Reklama

Související články

Jižní Korea je připravená vrátit úder KLDR

Jižní Korea varovala, že je připravená tvrdě odpovědět, pokud proti ní KLDR použije vojenskou sílu. Podle agentury Reuters jde pravděpodobně o reakci na úterní...

Výběr článků

Načítám