Hlavní obsah

Na závěr olympiády dorazí severokorejský generál, který osnoval útoky proti Soulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongčchang

Severní Korea vyšle v pátek na závěrečný ceremoniál pchjongčchangské olympiády další vysokou politickou delegaci. Má ji vést generál Kim Jong-čchol, který je podezřelý, že naplánoval několik útoků na Jižní Koreu. Údajně stál i za potopením jihokorejské fregaty Čchonan, při němž v roce 2010 zahynuly desítky členů jihokorejského námořnictva.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kim Jong-čchol, který delegaci povede, na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Osmičlennou severokorejskou delegaci, která v Jižní Koreji setrvá tři dny, povede místopředseda ústředního výboru Korejské strany práce Kim Jong-čchol, sdělilo v prohlášení jihokorejské ministerstvo pro sjednocení. Během návštěvy se setká s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem.

Kim Jong-čchol stojí v čele oddělení Sjednocené fronty severokorejské Strany práce, jež má na starosti vztahy mezi oběma Korejemi. V minulosti byl šéfem vojenské rozvědky, kterou Soul viní z toho, že podnikla několik útoků proti Jižní Koreji.

V roce 2010 nechala podle tvrzení Soulu, které Pchjongjang popírá, torpédovat jihokorejskou korvetu Čchonan s 46 námořníky na palubě, z nichž 23 zahynulo, a také naplánovala ostřelování jihokorejského ostrova Jonpchjong, které si vyžádalo čtyři oběti. Právě on vyhrožoval, že KLDR promění Soul v „moře plamenů”.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Kim Jong-čchol na archivním snímku z roku 2007

Spojené státy i Jižní Korea zařadily Kim Jong-čchola na černou listinu za jeho podporu severokorejského jaderného a raketového zbrojního programu. Soul se ale rozhodl přijmout severokorejskou olympijskou delegaci pro dobro her, uvedl nejmenovaný představitel jihokorejské prezidentské kanceláře. Dodal, že o složení delegace byly informovány i Spojené státy.

Snaha ochočit si jihokorejskou vládu

List The Financial Times podotkl, že vyslání čtyřhvězdičkového generála dává návštěvě a delikátní diplomacii mezi oběma Korejemi zvláštní přídech a obrací ji jiným směrem od ofenzívy šarmu, který nabídly roztleskávačky i sestra vůdce Kim čong-una.

„Severní Korea si musí dobře uvědomovat, že vyslání Kim Jong-čchola by mohlo být kontroverzní. Ale i s těmito riziky jej vyslali, protože je nejlepší osobou pro projednání politických a vojenských témat,” řekl profesor s Kjungnamské univerzity Lim Jol-čchul. „I když vláda Mun Če-ina pocítí politický dopad jeho návštěvy, nemá jinou možnost než využít této příležitosti,” dodal.

Bývalý předseda jihokorejského Institutu pro národní sjednocení Kim Te-wu ale volil tvrdší slova: „Sever se pokouší ochočit si jihokorejskou vládu.” Podle něj to bude mít dopad na pohled veřejnosti, který ochladne.

Společně s Kim Jong-čcholem má do Jižní Koreje přijet i Ri Son-kwon, který byl hlavním severokorejským vyjednávačem na mezikorejských rozhovorech, při nichž se v lednu připravovala severokorejská účast na olympiádě. Ri Son-kwon se zúčastnil již zahajovacího ceremoniálu olympijských her, stejně jako sestra severokorejského diktátora Kim Čong-una. Na starost má mezikorejské vztahy.

Na olympiádu dorazí Trumpova dcera

Spojené státy do Jižní Koreje na závěr olympiády vysílají dceru prezidenta Donalda Trumpa Ivanku, která v pátek povečeří s jihokorejským prezidentem. Setkat se se severokorejskými činiteli nemá v plánu, sdělil nejmenovaný představitel americké vlády.

Zahajovacího ceremoniálu zimní olympiády se zúčastnil americký viceprezident Mike Pence. Severokorejce ignoroval, ve středu ale Pencův tým uvedl, že viceprezident se chtěl v Pchjongčchangu setkat s představiteli KLDR včetně sestry severokorejského vůdce Kim Jo-čong, ale Severní Korea setkání na poslední chvíli odmítla. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám