Hlavní obsah

Na wagnerovce pozor, varují USA pučisty v Nigeru. Prigožin už se ozval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Před pozváním žoldnéřů z ruské Wagnerovy skupiny varovala pučisty v Nigeru náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová. Ta v pondělí v africké zemi s představiteli junty absolvovala podle svých slov „dosti obtížné rozhovory“, s demokraticky zvoleným a na konci července svrženým prezidentem Mohamedem Bazoumem se setkat nemohla.

Foto: Reuters

Americká diplomatka Victoria Nulandová

Článek

„Samozřejmě jsem upozornila na wagnerovce a jejich hrozbu pro země, kde jsou přítomni. Připomněla jsem jim, že bezpečnost i stav lidských práv se zhorší, pokud wagnerovci přijdou. Neřekla bych, že jsme se o jejich myšlení v této oblasti dozvěděli o mnoho více,“ komentovala setkání s pučisty Nulandová.

Narážela tak přitom na nedávné zprávy, že nová nigerská vojenská junta v obavě z možné vojenské intervence dalších afrických či západních států požádala o pomoc právě žoldnéře Jevgenije Prigožina.

Žádost údajně pučisté vznesli během návštěvy lídra junty, generála Salifoua Modiho, v sousedním Mali, kde navázal kontakt se zástupci wagnerovců, řekl agentuře AP Wassim Nasr, novinář a analytik think-tanku Soufan Center. Schůzku, o které informovala stanice France 24, potvrdily tři malijské zdroje a francouzský diplomat.

„Potřebují wagnerovce jako záruku udržení moci,“ řekl Nasr s tím, že skupina žádost zvažuje. Další západní vojenský představitel agentuře AP též potvrdil, že o žádosti junty u Wagnera slyšel. Sám Prigožin už převrat v Nigeru komentoval s tím, že jde o „osvobozenecký boj“.

Na sociálních sítích se objevily i dosud nepotvrzené zprávy, že část wagnerovců už do nigerského hlavního města Niamey dorazila.

Blinken: Diplomacie je nejlepší cesta

„Rozhovory byly nesmírně upřímné a někdy dosti obtížné, protože usilujeme o řešení na základě jednání. Nebylo snadné se někam posunout. Oni mají poměrně pevný názor na to, jak chtějí postupovat, a není to v souladu s nigerskou ústavou,“ komentovala dále Nulandová pondělní jednání s pučisty.

Podle svých slov dala najevo, že USA jsou připraveny pomoci najít cestu, jak se vrátit k demokratickým pořádkům, ale zároveň je upozornila, o co se hraje, pokud se tak nestane. Washington už africké zemi pozastavil zahraniční pomoc ve výši 100 milionů dolarů (2,2 miliardy Kč).

„Není pochyb o tom, že diplomacie je nejlepší cestou, jak tuto situaci řešit,“ řekl v úterý americký ministr zahraničí Antony Blinken. Dodal, že Spojené státy podporují iniciativu lídrů západoafrických zemí na uspořádání summitu, který by měl ve čtvrtek probrat situaci v Nigeru.

Summit před intervencí?

Nigeru v noci na pondělí vypršelo ultimátum, které této 25milionové zemi dalo Hospodářské společenství západoafrických států (ECOWAS) na to, aby vrátila do úřadu svrženého prezidenta Bazouma. ECOWAS pohrozilo vojenskou intervencí, pokud nigerská armáda výzvu neuposlechne, a na čtvrtek svolalo další mimořádný summit. Mluvčí Evropské unie sdělil, že do té doby je ještě určitý prostor pro zprostředkování rozhovorů.

Niger je bývalá francouzská kolonie, která byla dosud považována za posledního spolehlivého partnera Západu v boji proti džihádistům v oblasti Sahelu. Na výcviku tamních vládních jednotek se podílely například USA či Francie, které tam stále mají své vojáky (Francie kolem 1500 a USA asi 1000).

Niger uzavřel vzdušný prostor, reaguje na hrozbu vojenské intervence

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám