Hlavní obsah

Niger uzavřel vzdušný prostor, reaguje na hrozbu vojenské intervence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Niger v neděli až do odvolání uzavřel svůj vzdušný prostor. Odůvodnil to hrozbou vojenského zásahu zemí Hospodářského společenství západoafrických států (ECOWAS), které dalo nigerské armádě nedělní ultimátum na to, aby vrátila do úřadu svrženého prezidenta Mohameda Bazouma.

Video: Reuters

 
Článek

Podle agentury Reuters k uzavření vzdušného prostoru přitom došlo ještě několik hodin před tím, než ultimátum vypršelo.

„Tváří v tvář hrozbě zásahu, která je čím dál očividnější, je nigerijský vzdušný prostor od dnešního dne uzavřen,“ uvedl v neděli večer v prohlášení ve státní televizi zástupce vojenské junty.

Ten dále uvedl, že došlo k předběžnému rozmístění sil ve dvou nejmenovaných středoafrických zemích v rámci příprav na případný zásah.

„Nigerské ozbrojené síly a všechny naše obranné a bezpečnostní složky jsou s neutuchající podporou našeho lidu připraveny bránit celistvost našeho území,“ dodal.

Požádali o pomoc wagnerovce

Agentura AP v noci na neděli uvedla, že nigerská vojenská junta požádala o pomoc ruskou Wagnerovu skupinu jen necelý den před tím, než vypršelo ultimátum na vrácení nigerského prezidenta do úřadu.

O zapojení wagnerovců měl přitom požádat generál Soulifou Mody, který se měl v sousedním Mali sejít se zástupcem ruských žoldáků. Mody je přitom jedním z důstojníků, kteří se koncem července podíleli na převratu v Nigeru.

Setkání agentuře AP potvrdil Wassim Nasr, novinář a výzkumný pracovník Soufanova centra, který uvedl, že setkání potvrdili tři malijské zdroje a francouzský diplomat.

„Potřebují (wagnerovce), protože se stanou jejich zárukou pro udržení moci,“ uvedl Nasr s tím, že wagnerovci žádost zvažují.

Čekají na odpověď

Agentura Reuters v jiné zprávě uvedla, že Niger po vypršení ultimáta čeká na reakci sdružení ECOWAS, které by dle svých slov mělo vydat prohlášení, v němž v reakci na nedodržení termínu uvede svoje další kroky.

Hospodářské společenství západoafrických států v pátek oznámilo, že mají připravený plán intervence, a to včetně toho, kde a kdy by státy tohoto společenství udeřily, pokud by sesazený prezident Bazoum nebyl propuštěn a následně dosazen zpět do úřadu.

Ne každý stát ECOWAS s tím ale souhlasí, Mali a Burkina Faso totiž uvedly, že by intervence v Nigeru znamenala „vyhlášení války“ i jim.

„Prodlužte lhůtu,“ zní z Itálie

„Není jiná cesta než diplomatická. Doufám, že lhůta Hospodářského společenství západoafrických států, která vypršela o půlnoci, bude dnes prodloužena,“ uvedl v pondělí italský ministr zahraničí Antonio Tajani v rozhovoru pro list La Stampa.

Itálie přitom již v neděli oznámila, že snížila počet svých vojáků v Nigeru, aby uvolnila místo na vojenské základně pro italské civilisty, kteří by mohli potřebovat ochranu v případě zhoršení bezpečnostní situace. Francie a další země z Nigeru minulý týden evakuovaly stovky svých občanů.

Podpora nigerské armády

Armádu přitom v neděli podpořily tisíce lidí na stadionu v hlavním městě Niamey, kam za mohutného jásotu dorazila i delegace vojenské junty.

V noci na neděli se navíc k nigerským bezpečnostním složkám přidaly stovky mladých lidí, které hlídaly vstupy do Niamey a kontrolovaly auta, zda nevezou zbraně.

„Přišel jsem, abych podpořil armádu. Jsme proti (intervenci regionálního bloku). Budeme bojovat až do konce. Nesouhlasíme s tím, co tady dělá Francie, jsou to kolonizátoři,“ uvedl podle agentury AFP jeden z lidí, co se připojili k hlídkám.

Převrat v Nigeru

Nigerský vojenský převrat se uskutečnil ve středu 26. července, kdy vojenská junta v čele s generálem Abdourahamanem Tianim svrhla nigerského prezidenta Mohameda Bazouma.

Tiani posléze v pátek 28. července vystoupil v nigerské státní televizi, kde byl představen jako předseda nově vzniklé Národní rady pro ochranu vlasti (CNSP), která o dva dny dříve převzala v zemi moc.

„Předseda CNSP je hlavou státu. Zastupuje Niger v mezinárodních vztazích,“ přečetl jeden z důstojníků část prohlášení.

Převrat, který byl v posledních třech letech už sedmým v oblasti západní a střední Afriky, silně otřásl regionem Sahel, který patří k nejchudším na světě.

Sahel navíc dlouhodobě sužují islamistické skupiny, které jsou napojeny na organizaci Al-Káida a Islámský stát. V boji proti nim přitom Niger představoval klíčového spojence Spojených států a Francie, což by po převratu už nemuselo platit.

Svržený nigerský prezident žádá USA o pomoc. Vojenská junta vypověděla smlouvu s Francií

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám