Hlavní obsah

Na Valentýna roku 2046 by se mohla Země srazit s asteroidem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) od neděle bedlivě sleduje asteroid 2023 DW, který s největší pravděpodobností 14. února 2046 těsně mine Zemi. Existuje i pravděpodobnost, že planetka o průměru 49,3 metru cestu naší planetě zkříží. Potenciální následky by byly ničivé, lidstvo už však disponuje planetární obranou.

Foto: NASA

Asteroid 2023 DW

Článek

„Sledujeme nově objevený asteroid pojmenovaný 2023 DW, u něhož je velmi malé riziko dopadu na Zemi v roce 2046,“ informovala v úterý NASA s tím, že planetku zařadila na seznam potenciálně hrozících vesmírných objektů.

U nově objevených objektů tohoto typu trvá několik týdnů, než se sníží nejistoty a zpřesní předpovědi jejich oběžné dráhy pro následující roky.

Aktuálně astronomové podle Evropské vesmírné agentury (ESA) odhadují riziko srážky se Zemí na 1 ku 560. Moudřejší by měli být v řádu týdnů. Italský astronom Piero Sicoli podle serveru Earth Sky na základě vlastních matematických modelů odhaduje riziko o něco větší: 1 ku 400.

Pokud by se asteroid se Zemí skutečně srazil, měl by ničivý potenciál. Čeljabinský meteor, který dopadl v roce 2013 v Rusku, byl pro srovnání asi poloviční.

I v případě velké smůly, když by měla planetka Zemi trefit, by nicméně lidstvo nebylo bezbranné. V arzenálu má zbrusu novou zbraň, první svého druhu. NASA v září minulého roku úspěšně otestovala nový systém planetární ochrany vyvinutý právě pro tyto účely. Sonda DART zasáhla podle plánu měsíc dvojplanetky Didymos a odchýlila ho z jeho dráhy.

Český astronom k vychýlení asteroidu: Metoda funguje, v budoucnu může odvrátit hrozbu

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám