Hlavní obsah

Na loď Maersk Alabama zaútočili piráti už potřetí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dánská nákladní loď plující pod americkou vlajkou Maersk Alabama se stala již potřetí terčem útoku somálských pirátů, informoval ve středu server Wire. Piráti se ji snažili obsadit cestou do keňské Mombasy. Útok se podařilo odrazit.

Foto: Profimedia.cz

Nákladní loď Maersk Alabama

Článek

Loď se stala poprvé cílem pirátů v Indickém oceánu v dubnu 2009. Piráti ji obsadili a zajali kapitána Richarda Phillipse. Když se k plavidlu přiblížila americká válečná loď USS Bainbridge, únosci se v záchranném člunu vydali i s rukojmím na útěk.

Phillips se pokusil uprchnout, ale piráti ho znovu chytili. Po pěti dnech Američané kapitána osvobodili, tři piráti byli při akci zabiti, další čtyři zajati. Jednoho z nich nedávno soud v New Yorku poslal na 33 let za mříže. [celá zpráva]

Phillips později vydal o anabázi knihu a líčení v ní rozzlobilo posádku, podle níž se věci neudály tak, jak je kapitán popsal. Phillips podle členů nebyl jediným, kdo se pirátům hrdinně postavil.

Další útoky odrazili

Druhý útok na loď následoval sedm měsíců po tom prvním asi 650 kilometrů od pobřeží Somálska. Piráti po ní stříleli z automatických zbraní, ale posádka útok odrazila.

Potřetí se piráti k Maersk Alabama přiblížili ve středu dopoledne na lehkém člunu. Údajně byli čtyři a v člunu měli také žebřík k rychlému obsazení lodi. Chvíli plavidlo pronásledovali ze vzdálenosti necelého kilometru. Posádka vypálila množství varovných výstřelů, dokud piráti v člunu akci nevzdali.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám