Hlavní obsah

Somálský pirát dostal v USA trest 33 let vězení

Novinky, rei
New York

Na více než 33 let za mřížemi odsoudil ve středu soud v New Yorku somálského námořního piráta. Abdiválí Abdikádir Muse je jediným přeživším ze skupiny pirátů, která v dubnu 2009 u somálského pobřeží zaútočila na obchodní loď Maersk Alabama.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Somálský pirát dostal v USA trest 33 let vězeníVideo: Reuters

 
Článek

Pirátům se ale asi 450 kilometrů od pobřeží postavila loď amerického námořnictva. Její posádka tři piráty zastřelila, když se snažili uprchnout na záchranném člunu kapitána Maersk Alabama, jež vezla potravinovou pomoc.

„Je mi velmi líto, co jsem provedl. Vložil jsem se do něčeho silnějšího, než jsem já,“ řekl u soudu Muse prostřednictvím soudního překladatele. Jeho obhájci požadovali trest do 27 let vězení.

Žalobci ale soudkyni přesvědčili, že Muse byl šéfem gangu. Na loď vstoupil jako první a ze samopalu hned pálil po kapitánovi. Soudkyně piráty popsala jako sadisty a připomněla, že kapitána zadržené lodi podrobili falešné popravě.

Kapitán Richard Phillips se vydal pirátům poté, co svojí posádce přikázal, ať se zamkne v kajutě. Piráti ho vzali s sebou a vydali se na jeho člunu na moře, kde je pronásledovala americká loď s vrtulníkem.

První obvinění za 150 let

Muse byl shledán vinným už v květnu. Jeho případ obvinění z pirátství je na americké půdě první za 150 let. Mezitím byl ale v USA v listopadu odsouzen jiný pirát, a to na 30 roků.

Počet pirátských útoků u východního pobřeží Afriky několik let roste. Piráti loni na výkupném za propuštěné lodě a posádky vyinkasovali zhruba 60 miliónů dolarů (asi miliarda korun). Jen 15 procent z částky jim ale zůstalo, zbytek skončil v kapsách kriminálních organizací, z nichž ne všechny jsou somálské, upozornila stanice BBC.

Podle koordinátorky pro námořní bezpečnost na ministerstvu zahraničí USA bude problém přetrvávat, dokud budou piráti vydělávat vysoké sumy. „Na světě není dost lodí, které by ochránily celý Indický oceán,“ řekla.

Reklama

Související témata:

Související články

OSN navrhuje soudit piráty v enklávách

Organizace spojených národů (OSN) navrhuje zřídit v Tanzanii a v somálských enklávách Somalilandu a Puntlandu soudy zabývající se případy pirátství. V úterní...

Výběr článků

Načítám