Hlavní obsah

Muž se po zásahu policejním taserem ocitl v plamenech

Novinky, rei
Perth

Muže v Západní Austrálii zachvátily plameny poté, co jej zasáhl policejní taser. Policisté uvedli, že omračující prostředek použili, když na ně 36letý Ronald Mitchell zaútočil s nádobou s benzinem a zapalovačem.

Foto: Profimedia.cz

Taser

Článek

Plameny na Mitchellovi, jenž žije v odlehlé komunitě domorodců a byl známý svou prchlivou povahou, mohly podle policie vzplanout od zapalovače. Muž je ve vážném stavu v nemocnici s popáleninami třetího stupně.

Incident se udál v úterý ve Warburtonu asi 1500 kilometrů na severovýchod od Perthu, uvedl server BBC. Policisty prý přivolal někdo místní. Taser použili, když se na ně Mitchell vyřítil ze svého domu. „Měl u sebe zapalovač a poléval se benzinem,“ popsal vyšetřovatel Bill Munnee.

Když se Mitchell ocitl v plamenech, jeden policista ho srazil na zem a oheň udusil holýma rukama. Sestra postiženého řekla reportérům listu The Australian, že její bratr čichal benzinové výpary. „Musel mít benzin na tváři. Plameny vznikly po zásahu policejním taserem,“ uvedla svoji domněnku o příčinách mužova poranění.

Policie událost vyšetřuje.

TASER

:: Paralyzér, který omračuje pomocí silného elektrického výboje.

:: Elektrický výboj prochází jen příčně pruhovaným svalstvem, takže nenarušuje činnost srdce ani svěračů. Zasažená osoba je tedy při plném vědomí, vidí a slyší, ale nedokáže ovládat své svaly. Účinky paralyzéru po chvíli odezní.

:: U některých lidí nicméně může vyvolat srdeční arytmii, někdy až infarkt.

:: OSN v roce 2007 označila používání elektrických paralyzérů za formu mučení.

Taser je zbraň vystřelující dvě elektrody, které proniknou pod kůži a tělo zasáhnou 50 000 volty. Organizace Amnesty International ho označila za poteciálně smrtící zbraň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám