Hlavní obsah

Multimiliardář Bezos slíbil, že většinu svého jmění rozdá na dobro lidstva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejbohatších mužů planety a zakladatel společnosti Amazon Jeff Bezos řekl stanici CNN, že chce většinu svého jmění věnovat na bohulibé účely. Konkrétně chce podpořit boj o sjednocení lidstva a boj se změnami klimatu.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Nejbohatší člověk světa Jeff Bezos

Článek

„Ano, plánuji,“ odpověděl Bezos na přímý dotaz novinářky CNN Chloe Melasové, zda plánuje rozdat „jmění, které za jeden život ani není možné utratit“. Většinu peněz chce Bezos podle svých slov rozdat na boj s klimatickou změnou a podporu lidí, kteří mohou „sjednotit lidstvo v hlubokém sociálním a politickém rozkolu“.

Majetek dříve nejbohatšího člověka na světě CNN vyčíslila na 124 miliard dolarů, což odpovídá víc než 3 bilionům korun.

Rozdat tolik peněz nebude podle Bezose vůbec snadné. Ne proto, že by se mu s nimi těžko loučilo, nýbrž proto, že je třeba vše pečlivě naplánovat a překontrolovat, aby byly prostředky vynaloženy účelně.

„Je ale těžké vymyslet, jak to udělat účinně. Budování Amazonu nebylo lehké, stojí za tím mnoho těžké práce a spousta velice chytrých spolupracovníků. Filantropie také není jednoduchá, je to velice těžké. Je spousta věcí, které můžete dělat neefektivně. Momentálně pracujeme na našich schopnostech, jak to udělat účinně,“ řekl Bezos, který rozhovor poskytl společně se svojí partnerkou Lauren Sánchezovou.

Slíbil to poprvé

Ačkoliv Bezos nezacházel v rozhovoru se CNN do detailů, jde o jeho první oznámení, že plánuje většinu svého jmění rozdat či jím jinak podpořit veřejné zájmy. Miliardář čelil dlouho kritice za to, že na charitu věnuje malé množství svého jmění. Nepřidal se například k závazku The Giving Pledge miliardářů Billa Gatese a Warrena Buffetta, jehož signatáři chtějí rozdat na charitativní účely většinu svého majetku.

Bezos loni v červenci odstoupil z čela největšího internetového prodejce Amazonu, kde však stále zastává klíčovou funkci, a od té doby se prostřednictvím různých darů snaží posilovat svůj obraz filantropa, píší americká média.

Bezos ocenil zpěvačku Partonovou za dobročinnost. Poslal jí 2,4 miliardy

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám