Hlavní obsah

Američané přesvědčili Maroko, aby Ukrajině dodalo díly pro tanky T-72

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rabat/Paříž

Maroko zřejmě jako první africká země dodá vojenský materiál na Ukrajinu. Půjde o náhradní díly na tanky T-72. Království, které se snažilo zaujímat k válce neutrální postoj, přesvědčil Washington, napsal v minulých dnech server Africa Intelligence. Severoafrická země má několik desítek tanků T-72B/BK, pořídila si je mezi lety 1999 až 2001 z Běloruska.

Foto: Foto Twitter OSINTdefender, Právo

Tanky T-72 (ilustrační foto)

Článek

Spojené státy začaly od dubna na žádost Volodymyra Zelenského hledat, odkud by bylo možné dodat na Ukrajinu tanky T-72. V té době tyto tanky dodávaly hlavně Polsko a také Česká republika.

A protože jejich zásoby jsou v Evropě vyčerpané, začal se Washington podle serveru Africa Intelligence zaměřovat na Afriku. „V nejvyšším utajení se mu podařilo přesvědčit Rabat, aby dodal Kyjevu náhradní díly pro tanky T-72,“ uvedl server.

Volba Maroka není až tak překvapivá. A to nejen proto, že si na přelomu tisíciletí opatřilo z Běloruska 136 T-72B a 12 T-72BL, přičemž ve svých silách má i americké tanky M1A1/2 Abrams a 150 čínsko-pákistánských tanků VZ-1A.

Česká armáda ve středu převezme tank za pomoc Ukrajině

Válka na Ukrajině

Tanky T-72 sice má více afrických zemí, jenomže už v roce 2015, rok po propuknutí války na Donbasu, požádala ukrajinská státní firma Ukroboronservice o náhradní díly právě Maroko.

I francouzská děla Caesar, která poslala Paříž Kyjevu, pocházela původně z dodávky pro Maroko.

Maroko se však snažilo zůstat v konfliktu neutrální, protože má čilé obchodní vztahy s Ruskem, pro které bylo jedním z největších obchodních partnerů na černém kontinentu.

Na počátku března se raději neúčastnilo hlasování ve Valném shromáždění OSN o rezoluci odsuzující ukrajinskou agresi, kde se hlasování zdrželo 25 z 54 afrických zemí. Neúčastnilo se ani dalších březnových hlasování, aby se nemuselo postavit Moskvě.

Postupně se však přiklonilo na stranu Ukrajiny, což ukázalo už komuniké, v němž uvedlo, že „obhajuje respektování teritoriální integrity, suverenity a národní jednoty všech členských zemí OSN“.

Zúčastnilo se už dubnového setkání 40 států v Německu, kde se projednávalo zvýšení vojenské pomoci Ukrajině. Setkání se účastnily USA i všechny země NATO.

USA by uvítaly dodání německých tanků na Ukrajinu. Nutit ale nikoho nebudou

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám