Hlavní obsah

Maročané spí v ulicích, turisté hromadně odjíždějí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco letiště v Marrákeši je zaplněno turisty, kteří se chtějí urychleně vrátit domů, řada místních obyvatel strávila na ulici už druhou noc. Kvůli obavě z dalších otřesů se bojí vrátit i ti, jejichž domy stojí. Ničivé páteční zemětřesení si podle aktualizované nedělní bilance vyžádalo přes dva tisíce obětí, marocké úřady ale varují, že ani tento počet nemusí být konečný.

Spaní na ulicích v MarokuVideo: Reuters

 
Článek

„Turisté táboří venku (před letištěm) a snaží se dostat ze země. Jen málokdo je ochotný zůstat,“ hlásil z místa reportér stanice France24. Fronty dovolenkářů, kteří narychlo opouštěli zemětřesením postiženou zemi, byly vidět nejen v Marrákeši, ale na dalších marockých letištích, informoval web britského listu Daily Mail s dodatkem, že samotné letecké spojení podle všeho fungovalo normálně.

Foto: Nacho Doce, Reuters

Obyvatelé Marrákeše po pátečním zemětřesení

Podstatně hůř je na tom řada Maročanů, kteří se po pátečním zemětřesení buď nemají kam vrátit, nebo se do stále stojících domovů bojí chodit, protože není jasné, nakolik jsou nyní stabilní. Na Džámi al-Faná, hlavním náměstí starého Marrákeše, nocovaly podle France24 stovky lidí. „Panují velké obavy z dalších otřesů,“ hlásila stanice.

Foto: Nacho Doce, Reuters

Obyvatelé Marrákeše po pátečním zemětřesení

Mezi těmi, kdo nocují na ulici už druhou noc, je například jednapadesátiletý Mohammed Ajat Elhaj, který i s rodinou opustil svůj domov poté, co po pátečním zemětřesení objevil prasklinky na zdech. „Nemůžu tam spát. Prosím úřady, aby mi pomohly a poslaly experta, který by mohl posoudit, jestli se do domu můžu vrátit, nebo ne,“ řekl agentuře Reuters poté, co s rodinou strávil druhou noc na ulicích Marrákeše.

Ničivé zemětřesení o síle až 7,2 stupňů Richterovy stupnice zasáhlo jihozápad Maroka v pátek v noci. Ačkoliv většina obětí a materiálních škod je podle prvních údajů spíše na venkově, otřesy poničily i historickou část Marrákeše, která je na seznamu UNESCO. Epicentrum otřesů bylo v pohoří Vysoký Atlas jižně od Marrákeše. Horská oblast však byla kvůli neprůjezdným silnicím těžko přístupná a celkový rozsah katastrofy byl tak krátce po zemětřesení neznámý.

Obětí zemětřesení v Maroku je přes 2000, Česko tam chce poslat tým USAR

Domácí

Záběry ukázaly moment, kdy udeřilo zemětřesení v Marrákeši

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám