Hlavní obsah

Lituji, že jsem nebyl lepším vůdcem. Radikál, který zaútočil na Kapitol, dostal 18 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký soudce odsoudil Ethana Nordeana, vůdce krajně pravicových Proud Boys, k 18 letům vězení za roli v útoku na sídlo amerického Kongresu z 6. ledna 2021. Porota ho uznala vinným ze spiknutí a z dalších zločinů. Uvedla to v pátek agentura Reuters. Prokuratura pro Nordeana požadovala 27 let vězení.

Foto: Profimedia.cz

Člen Proud Boy Ethan Nordean kráčí směrem ke Kapitolu USA ve Washingtonu na podporu prezidenta Donalda Trumpa 6. ledna 2021

Článek

„Pokud v této zemi nebudeme mít pokojné předání moci, nemáme nic,“ řekl americký okresní soudce Timothy Kelly.

Nordean před soudem nazval 6. leden „úplnou a naprostou tragédií“ a řekl, že šel do Kapitolu, aby byl vůdcem a aby se lidé nedostali do problémů. „I když je pravda, že z celého srdce lituji toho, co jsem ten den udělal, víc lituji toho, že jsem nebyl lepším vůdcem,“ dodal.

V pátek byl odsouzen k 10 letům vězení také Dominik Pezzola, někdejší člen skupiny Proud Boys. Prokuratura pro něj požadovala dvacetiletý trest. Pezzola nehrál ve skupině vedoucí roli a jako jediný z pětice obžalovaných v právě probíhajícím řízení byl zproštěn obžaloby ze spiknutí. Byl odsouzen za jiné trestné činy, včetně maření úředního postupu a napadení policisty, napsala agentura Reuters.

Zvoral jsem to, kál se Trumpův stoupenec. Za útok na Kapitol dostal 17 let

Zahraniční

V souvislosti s výtržnostmi v Kapitolu bylo nebo je stíháno více než 1000 lidí. V dřívějších procesech bylo již odsouzeno několik členů další krajně pravicové skupiny známé jako Oath Keepers, včetně jejího zakladatele Stewarta Rhodese, který v květnu dostal, stejně jako Nordean, trest 18 let vězení, což je dosud nejvyšší vyměřený trest v této kauze.

Jen o rok kratší trest vyměřil federální soud ve Washingtonu ve čtvrtek za účast na rozvratném spiknutí v souvislosti s útokem na sídlo Kongresu bývalému vůdci Proud Boys Josephu Biggsovi. Prokuratura pro Biggse žádala 33 let vězení. Další lídr lídr skupiny Proud Boys – Zachary Rehl – dostal ve čtvrtek 15 let vězení za účast na rozvratném spiknutí.

V den útoku na Kapitol zemřeli čtyři lidé, mezi mrtvými byla 35letá bývalá příslušnice vojenského letectva a stoupenkyně Trumpa Ashli Babbittová, zbylí tři zemřeli kvůli náhlým zdravotním příhodám. Jeden člen ochranky Kapitolu podlehl zraněním o den později. Úřady následně uvedly, že zemřel přirozenou smrtí. Asi 140 policistů utrpělo zranění a čtyři policisté v následujících měsících spáchali sebevraždu.

Zakladatel extremistické skupiny Oath Keepers půjde za útok na Kapitol na 18 let do vězení

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám