Hlavní obsah

Korejští záchranáři vyprošťují z potopené lodi další těla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Potápěči zatím vyprostili 22 mrtvých těl z vraku jihokorejského trajektu, který ve středu ztroskotal se 476 lidmi na palubě. Počet potvrzených obětí tak stoupl na 54, oznámily v neděli agentury AP a Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Korejští potápěči vyzvedávají z potopeného trajektu tělaVideo: Reuters

 
Článek

Celková bilance však zřejmě bude mnohem horší, protože 256 pasažérů, převážně středoškolských studentů a studentek, se stále pohřešuje.

Pozůstalí se dostali do střetu s policisty, zlobili se na to, že záchranné práce probíhají pomalu a nekoordinovaně. Stovky jich přebývají na gymnázium na ostrově Čedžu, u jehož břehů se trajekt potopil.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Antonín Molčík a Hana Talpová s cenou za dabing v roce 2013

Šarvátky propukly ve chvíli, kdy se část rodin rozhodla, že z ostrova odejde na protestní pochod do Soulu. „Přineste mi tělo, ať mohu obejmout své dítě,” křičela podle BBC jedna z žen.

Další muž řekl, že úřady jim nedávají žádné informace, jen se vymlouvají a odkazují na jiný úřad.

Policie už v pátek zatkla kapitána trajektu, je obviněn z nedbalosti a opuštění lidí v nebezpečí a porušení námořních zákonů. Kapitán se nechal zachránit mezi prvními.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Video dokazuje, že kapitán trajektu byl mezi prvními zachráněnýmiVideo: Reuters

Zatčen byl i kormidelník a pětadvacetiletá důstojnice, která, ač místní vody neznala, stála ve chvíli nehody u kormidla. V místě jsou přitom velmi silné proudy, a řízení tak vyžaduje mnoho pozornosti.

Nalezených obětí nehody je nyní 49 a zachráněných pasažérů 174. Stovky záchranářů už několikátý den v nepříznivém počasí neúspěšně pátrají po dalších cestujících, ale naděje, že by mohli ve vraku či na moři tak dlouho přežít, je mizivá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám