Hlavní obsah

Korejský poloostrov se blíží válce, varuje KLDR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang
Aktualizováno

Severní Korea v pátek prohlásila, že plány USA a Jižní Koreje na rozsáhlé vojenské cvičení, které se má u západních břehů asijského státu uskutečnit od neděle, přibližují Korejský poloostrov "na pokraj války".

Foto: Profimedia.cz

Americký bojový letoun F-14B

Článek

"Situace na Korejském poloostrově se blíží k pokraji války, kvůli bezohledným plánům ... znovu uspořádat vojenská cvičení zaměřená opět proti (KLDR)," uvedla severokorejská oficiální agentura KCNA.

KLDR prohlášení učinila jen několik dnů poté, co si severokorejské a jihokorejské jednotky v úterý vyměnily několik desítek dělostřeleckých salv.  [celá zpráva]

Podle agentury Reuters byla dělostřelecká palba zaznamenána u ostrova Jonpchjong také v pátek. Salvy byly lokalizovány v severokorejských teritoriálních vodách.

Spojené státy a Jižní Korea od neděle do středy příštího týdne chtějí uspořádat vojenské cvičení, které USA charakterizovaly jako "obranné" a které bylo prý plánováno dlouho před úterním incidentem. Manévrů se zúčastní i letadlová loď s jaderným pohonem George Washington, která ve středu se 6000 námořníky na palubě opustila domovský přístav v Japonsku. Plavidlo pojme 75 letounů.

Foto: Profimedia.cz

Americká letadlo loď George Washington

Válečné dědictví
Ostrov Jonpchjong se nachází ve Žlutém moři 12 kilometrů od pobřeží KLDR a tři kilometry na jih od námořní hranice ustanovené OSN po korejské válce v roce 1953. Severní Korea tuto hranici neuznává a tvrdí, že by měla být posunuta na jih od Pchjonjongu.
Obě země jsou od padesátých let de facto stále ve válce. Vzájemné spory letos vyhrotilo potopení jihokorejské korvety údajně severokorejským torpédem, při němž zemřelo 46 Jihokorejců.
Jižní Koreu znepokojují též zprávy o jaderných aktivitách stalinského režimu na severu. Poté, co Pchjongjang oznámil, že instaloval 2000 nových centrifug na obohacování uranu, uvedl jihokorejský ministr obrany, že by Soul mohl požádat USA o opětovné umístění amerických jaderných zbraní na svém území.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám