Hlavní obsah

V Jižní Koreji našli těla dvou civilistů zabitých při útoku KLDR

– Soul
Novinky, rei

Na jihokorejském ostrově Jonpchjong byla ve středu nalezena těla dvou mrtvých civilistů. Podle místní televize se jedná o oběti úterního ostřelování ostrova vojáky KLDR. Celkový počet obětí se tak vyšplhal na čtyři. Spojené státy plánují s Jižní Koreou společné námořní manévry.

Článek

Těla dvou mužů ve věku asi 60 let byla nalezena v troskách jednoho ze zdemolovaných domů.

Severokorejci v úterý vystřelili směrem k ostrovu u námořní hranice mezi oběma zeměmi přes sto dělostřeleckých granátů. KLDR hranici ustanovenou po korejské válce OSN neuznává a tvrdí, že Jonpchjong náleží jí. Jihokorejci na útok odpověděli vypálením zhruba osmi desítek granátů. [celá zpráva]

Podle poslední bilance byli zabiti dva vojáci a dva civilisté a patnáct vojáků a tři civilisté byli zraněni.

Jihokorejská vláda oznámila, že na nápravu škod uvolní miliard wonů (přes 15,5 miliónu korun). Ostrov opustilo několik stovek z asi 1300 obyvatel.

Do oblasti míří americká letadlová loď

KLDR si útokem vysloužila odsouzení mezinárodního společenství. Jižní Korea varovala, že v budoucnu by mohla odpovědět raketovým útokem. [celá zpráva]

Rovněž Spojené státy oznámily, že svému spojenci přijdou v případě ohrožení na pomoc. S Jižní Koreou plánují o víkendu společné námořní manévry, které byly údajně dohodnuty už dříve.

USA mají v Jižní Koreji přes 28 tisíc vojáků a více než padesát lodí. Do oblasti míří i letadlová loď USS George Washington, která pojme 75 letounů a 6000 členů posádky.

Foto: Reuters

Letecký záběr ostrova se spadlými domy na pobřeží

Reklama

Výběr článků

Načítám