Hlavní obsah

Konec záhady Amelie Earhartové? Vědci objevili část stroje slavné letkyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dosud bezvýsledné pátrání po ztraceném letadle Amelie Earhartové, která jako první žena přeletěla Atlantský oceán, se zřejmě chýlí ke konci. Experti z organizace TIGHAR poprvé spolehlivě identifikovali část stroje, s nímž Earhartová v roce 1937 záhadně zmizela nad Tichým oceánem a která byla už dříve objevena na pustém atolu Nikumaroro v souostroví Kiribati.

Foto: Profimedia.cz

Amelia Earhartová a Fred Noonan nastupují do letadla Lockheed Electra 10E na Portoriku.

Článek

Osmačtyřicet centimetrů široká a padesát osm centimetrů dlouhá hliníková záplata byla na pustém atolu objevena  v roce 1991. Nikdo ale dosud nedokázal spolehlivě určit, jestli kdysi byla součástí stroje Lockheed Electra, se kterým slavná rekordmanka Earhartová a její navigátor Fred Noonan odstartovali 1. června 1937 z Miami k pokusu obletět svět.

Právě při zastávce v Miami byl tento hliníkový díl na letadlo namontován, uvedl server Discovery News. Experti z mezinárodní skupiny pro vyzvadávání historických letadel TIGHAR objevili na dobové fotografii z roku 1937 v deníku The Miami Herald, že právě tento díl byl na navigátorově okně u stroje Earhartové.

Dalším podrobným zkoumáním fotografie a porovnáváním s plány tohoto typu letadla pak zjistili, že tento díl byl unikát použitý jen na stroji L-10E Electra patřícím Earhartové, když jej opravovali v Miami. Na fotografii letounu startujícího z portorického San Juanu je vidět nablýskaný kus plechu zakrývající okénko navigátora s nezaměnitelným tvarem, velikostí a nýtováním.

Zmizení pilotky z 2. července 1937 vyvolalo celou řadu konspiračních teorií. Podle jedné stroj sestřelili japonští piloti, podle další Earhartová získala novou identitu na některém z tichomořských ostrovů.

Foto: Profimedia.cz

Satelitní snímek tichomořského atolu Nikumaroro z roku 2001

Že mohla se svým navigátorem neplánovaně přistát na volném moři v oblasti atolu Nikumaroro, naznačovaly i další indicie objevené při celkem deseti expedicích na tento pustý ostrůvek. Byly tam mimo jiné objeveny fragmenty kostí, o nichž se spekulovalo, že byly Earhartové nebo jejího navigátora Noonana. S jistotou se to ale nikdy nepotvrdilo.

Vědci předpokládají, že dvojice tam zemřela možná až po týdnech nebo měsících hlady a žízní, protože na atolu není žádný zdroj pitné vody.

Poslední objev by tak dokazoval, že se jejich stroj nezřítil v Tichomoří poté, co mu došlo palivo někde poblíž Howlandova ostrova, jak předpokládaly některé teorie. Místo havárie by tak bylo zhruba 560 kilometrů jihovýchodně od Howlandova ostrova.

Reklama

Výběr článků

Načítám