Hlavní obsah

Klimatická konference COP28 je v klinči, návrh komuniké neobsahuje ústup od fosilních paliv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dubaj

Světová konference OSN o klimatické změně COP 28 má skončit v úterý, její závěr ale poznamenává ostrý spor o znění závěrečné rezoluce. Ta totiž na návrh pořádajících Spojených arabských emirátů neobsahuje jasnou formulaci o ukončení či výrazném snížení těžby fosilních paliv.

Foto: Thomas Mukoya, Reuters

Sultan al-Džabír, prezident konference COP 28, se potýká s tvrdou kritikou

Článek

„Nepodepíšeme rozsudek smrti pro ostrovní státy.“ Tak se v noci na úterý podle listu The Guardian vymezila skupina zemí, v níž jsou mj. Austrálie, Japonsko, Kanada či Spojené státy, proti návrhu závěrečné rezoluce světové klimatické konference COP28. Text, který předložily pořádající Spojené arabské emiráty (SAE), obsahuje pouze formulaci o „omezení využívání fosilních paliv“. To je podle zmíněných zemí zcela nedostatečné.

Konference COP28 má podle původního plánu skončit dnes, lze ale očekávat její prodloužení právě kvůli sporu o formulace v závěrečné rezoluci. To se stalo již při několika minulých konferencích.

Spalování fosilních paliv, jako je ropa, zemní plyn či uhlí, je z největší části zodpovědné za nárůst podílu kysličníku uhličitého v atmosféře, což způsobuje nebezpečné ohřívání planety Země a související častější výskyt extrémních klimatických jevů, jako jsou povodně či vlny veder. Podle vědců se tento nárůst globální teploty v posledních letech zrychlil a původní „záchranný plán“, totiž nárůst o 1,5 stupně Celsia do roku 2100 v porovnání s předindustriální érou, se pravděpodobně nepodaří udržet.

Fiala v Dubaji vyzval k „jaderné renesanci“, přislíbil miliony do nového fondu

Zahraniční

Některé státy a jejich skupiny včetně zástupce Evropské unie v noci na úterý pohrozily, že nedojde-li k posunu směrem ke tvrdší formulaci proti fosilním palivům, tak jednání opustí.

Již před začátkem konference COP 28 se stalo předmětem kritiky, že pořadatelství akce bylo svěřeno SAE, tedy státu, který patří mezi desítku největších světových těžařů ropy. Navíc se ukázalo, že na okraj konference se měla konat obchodní jednání, jejichž předmětem bylo rozšiřování těžby fosilních paliv v různých oblastech světa.

Vrchol pokrytectví? Emiráty pořádají klimatickou konferenci, na které chtějí prodávat ropu a plyn

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám