Hlavní obsah

Socha, z níž bolí oči. KLDR strhla monumentální oblouk sjednocení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Na satelitních záběrech Severní Koreje už není vidět monumentální oblouk sjednocení, klenoucí se nad dálnicí vedoucí z Pchjongjangu na jih, uvedl server NK News, specializovaný na dění v KLDR. Podle něj stržení oblouku nařídil severokorejský vůdce Kim Čong-un poté, co odstoupil od politiky mírového sjednocení obou Korejí.

Monumentální oblouk sjednocení na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Analytici Planet Labs srovnávali záběry dálnice Tongil (Sjednocení) pořízené 8. a 23. ledna. Zatímco na prvních je oblouk jasně vidět, na druhém jsou patrné jen zbytky základů, na nichž původně stály dvě betonové figury žen, Severokorejky a Jihokorejky, které spolu v rukou držely emblém s mapou sjednocené Koreje.

Foto: Profimedia.cz

Oblouk znovusjednocení v KLDR

Naposledy byl monument zachycen na záběru z 19. ledna. Stržen byl zřejmě 22. ledna.

NK News napsaly, že Kim nařídil oblouk, symbolizující naději, že se obě Koreje mírově sjednotí, strhnout poté, co odstoupil od dlouholeté politiky počítající s mírovým sjednocením obou Korejí.

První krok k válce? KLDR schválila zákony, kterými definitivně zpřetrhala vazby se Soulem

Svět

Kim v projevu k poslancům nedávno řekl, že Jižní Korea je hlavním nepřítelem KLDR a že sjednocení není možné dosáhnout se současnou Jižní Koreou. Podle toho by se měla upravit i ústava.

Severokorejský vůdce nechal zároveň zrušit tři úřady, včetně Výboru pro mírové sjednocení a Úřadu pro národní hospodářskou spolupráci. Podle NK News současně nařídil strhnout sochu, z níž „bolí oči“, a měly se přestat používat termíny sjednocení, usmíření a krajané.

Jestli byla přejmenována i ulice Tongil (Sjednocení), nad níž se klenul Oblouk tří chart národního znovusjednocení, jak se pomník jmenoval, server nenapsal.

KLDR si nedá pokoj, znovu vypálila do moře několik řízených střel

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám