Hlavní obsah

KLDR vypálila u hranic s Koreou 200 granátů, Soul evakuoval ostrov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severní Korea v pátek odpálila do moře u hranic s Jižní Koreou na 200 dělostřeleckých granátů. Podle agentury Reuters to uvedla jihokorejská armáda. Soul nařídil evakuaci ostrova Jon-pchjong, který se nachází deset kilometrů od severokorejských hranic. Není však jasné, zda to souviselo se severokorejskou dělostřeleckou palbou, nebo cvičením, které Soul v pátek odpoledne chystá.

Foto: Profimedia.cz

Archivní foto jihokorejských vojáků, kteří se prochází po pláži ostrova Jon-pchjong

Článek

V textové zprávě zaslané obyvatelům a potvrzené jedním z úředníků na ostrově se však uvádí „námořní palba“, kterou mají jihokorejské jednotky vést od pátku 15:00 (7:00 SEČ), uvedla agentura Reuters.

Úředník na ostrově Jon-pchjong, který se nachází jižně od sporné námořní hranice Severní hraniční linie, prohlásil, že evakuace byla nařízena na žádost jihokorejské armády.

Dělostřelecká palba Severní Koreje nezpůsobila žádné civilní ani vojenské škody, uvedla jihokorejská armáda na tiskovém brífinku.

Pořídili jsme satelitní snímky Pentagonu i Bílého domu, chvástá se Severní Korea

Svět

„Jedná se o akt provokace, který stupňuje napětí a ohrožuje mír na Korejském poloostrově,“ prohlásil mluvčí jihokorejského sboru náčelníků štábů.

KLDR podle Soulu dělostřeleckou palbou v nárazníkové zóně nedaleko námořní hranice porušuje mezikorejskou dohodu z roku 2018, jejímž cílem bylo zmírnit napětí na Korejském poloostrově.

Evakuace i dalšího ostrova

Obyvatelé ostrova Baengnyeongdo, který leží na západ od Jon-pchjonga také poblíž námořní hranice se Severní Koreou, byli podle agentury Reuters rovněž vyzváni k evakuaci.

Ostrov Jon-pchjong severokorejské dělostřelectvo ostřelovalo v roce 2010, přičemž zabilo čtyři Jihokorejce.

Pchjongjang již v minulých letech podobnou dělostřeleckou palbu do oblasti zamířil a označil ji za varování pro Jižní Koreu kvůli jejím vojenským aktivitám.

KLDR odpálila balistickou raketu dlouhého doletu

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám