Hlavní obsah

Pořídili jsme satelitní snímky Pentagonu i Bílého domu, chvástá se Severní Korea

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severokorejská státní média v úterý prohlásila, že se její nové špionážní družici podařilo pořídit satelitní snímky Bílého domu, Pentagonu i americké vojenské základny Norfolk. Fotografie si už měl stihnout prohlédnout i sám diktátor Kim Čong-un. Informuje o tom agentura Reuters. Snímky pár let staré s velmi dobrým rozlišením jsou ovšem volně dostupné na internetu a každý si je může prohlédnout například prostřednictvím bezplatné služby Google Earth. Dostupné jsou i na serveru mapy.cz.

Foto: Mapy.cz

Snímky Pentagonu si může prohlédnout každý uživatel internetu. Na snímku Pentagon na serveru mapy.cz

Článek

Družice kromě Pentagonu a Bílého domu měla vyfotografovat také města a vojenské základny v Jižní Koreji, na Guamu a v Itálii, uvedla agentura Reuters.

„Snímky pořízené průzkumným satelitem také zachytily jadernou letadlovou loď USS Carl Vinson kotvící ve vojenském přístavu v Pusanu,“ uvedla severokorejská tisková agentura KCNA. Fotografie ale nezveřejnila.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Oznámení přichází zhruba týden poté, co Severní Korea úspěšně vypustila svůj první špionážní satelit, který je podle vyjádření KLDR určen ke sledování pohybu americké a jihokorejské armády.

„Vzpomínáte si, jak jste o Vánocích dostali hračku, kterou jste vždycky chtěli, a byli jste tak nadšení, že jste o ní chtěli všem říct?“ komentoval údajné snímky Chad O’Carroll, zakladatel webu NK News, který se zaměřuje na zpravodajství ze Severní Koreje.

Snímky však Pchjongjang zatím nezveřejnil. Analytici tak prozatím nemohou posoudit, co všechno nový severokorejský satelit umí.

Dave Schmerler, odborník na satelitní snímky ze Střediska Jamese Martina pro studia nešíření jaderných zbraní (CNS), ovšem uvedl, že není důvod pochybovat o schopnostech nového satelitu, protože i „kamera se středním rozlišením by mohla Pchjongjangu tyto schopnosti nabídnout“.

„Ale to, do jaké míry budou tyto snímky užitečné, závisí na tom, k čemu je chtějí použít,“ uvedl Schmerler.

Podotkl ale, že aby byly družice se středním rozlišením v konfliktu užitečné, bude jich Severní Korea muset vypustit mnohem více, aby umožnila častější přelety nad klíčovými místy, což je cíl, o který severokorejská vesmírná agentura podle svých slov usiluje.

„Je to pro ně velký skok kupředu, ale dokud neuvidíme snímky, které shromažďují, budeme o případech jejich využití spekulovat,“ uzavřel.

KLDR hlásí úspěšné vypuštění špionážní družice

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám