Hlavní obsah

Kim zamířil do ruské továrny na stíhačky, vítali ho studenti s vlaječkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v pátek dorazil do ruského města Komsomolsk na Amuru a okamžitě zamířil do leteckého závodu, kde se vyrábějí stíhačky. Ve středu se severokorejský vůdce na Dálném východě setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Čtvrtek Kim zřejmě strávil na cestě; média neinformovala, kde přesně se nachází.

Kim navštívil továrnu na vojenská letadla na ruském Dálném východěVideo: Reuters

 
Článek

Na nádraží v Komsomolsku na Amuru delegaci s Kimem uctili chlebem a solí a rozvinuli červený koberec, hlásil reportér agentury TASS. Severokorejského lídra vítali nejen místní politici, jako gubernátor Chabarovského kraje Michail Děgťarev či starosta města Alexandr Žornik, ale také studenti strojírenské školy vybaveni malými vlaječkami KLDR. Poté se Kim odebral do leteckého závodu.

Putin už po středečním setkání uvedl, že Kim pojede do Komsomolsku na Amuru, kde navštíví letecký závod, a poté se vydá do Vladivostoku, kde si prohlédne ruskou Tichomořskou flotilu, univerzitu a další místa.

Jižní Korea nad Kimovým programem v Rusku, orientovaným na prohloubení vojenské spolupráce Moskvy a Pchjongjangu, vyjádřila hluboké znepokojení.

Putin slíbil návštěvu KLDR

Kim do Ruska v úterý přijel ze Severní Koreje obrněným vlakem a na nádraží poblíž rusko-severokorejské hranice jej přivítali funkcionáři. Po dlouhé cestě vlakem na sever se ve středu na kosmodromu Vostočnyj setkal s Putinem, který ho přivítal čtyřicetivteřinovým stiskem ruky.

Foto: Kcna, Reuters

Kim Čong-un a Vladimir Putin při středečním setkání

Severokorejský vůdce ve středu Putinovi řekl, že podporuje veškerá jeho rozhodnutí, a hovořil o společném boji obou zemí proti Západu a zlu. Putin přislíbil, že Rusko pomůže Pchjongjangu s vysláním družic na oběžnou dráhu.

Západní média dříve uvedla, že šéf Kremlu hodlá severokorejského lídra požádat o zbraně, které by podpořily ruskou invazi na Ukrajinu, což představitelé ani jedné země nepotvrdili. Putin pak podle čtvrtečních zpráv severokorejských médií přijal pozvání do KLDR.

Putin dostal od Kima karabinu. Dal mu rukavici ze skafandru, který byl ve vesmíru

Evropa

KOMENTÁŘ: Jednání Kima s Putinem nastolila novou realitu. Nebezpečnější – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám