Hlavní obsah

Putin dostal od Kima karabinu. Dal mu rukavici ze skafandru, který byl ve vesmíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tiskový mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov uvedl, že Vladimir Putin obdaroval svůj severokorejský protějšek rukavicí ze skafandru, která dle jeho slov byla „několikrát ve vesmíru“. Na oplátku za to od Kim Čong-una dostal karabinu, kterou měli vyrobit severokorejští řemeslníci. Informuje o tom ruský list Kommersant.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský diktátor Kim Čong-un a ruský diktátor Vladimir Putin

Článek

„K výměně darů skutečně došlo. Raději jsme o tom ale příliš nemluvili,“ citoval Kommersant Peskova. Putin k rukavici přidal ještě karabinu vůbec té „nejvyšší kvality“, kterou dostal i on od svého protějšku.

Peskov dále uvedl, že došlo k předání i „dalších darů“. Ty už ale neupřesnil, protože „Kreml velmi zřídka mluví o darech, které jsou vyrobeny na nejvyšší úrovni“, citovala mluvčího Kremlu agentura TASS.

Čtvrtečního setkání obou diktátorů se přitom podle Kommersantu zúčastnil také Jurij Borisov, šéf kosmické agentury Roskosmos, který navrhl vyslat do vesmíru severokorejského kosmonauta.

KOMENTÁŘ: Jednání Kima s Putinem nastolila novou realitu. Nebezpečnější – Alex Švamberk

Komentáře

Ruský diktátor Putin tuto myšlenku měl schválit s tím, že Ruská federace dokonce pomůže Severní Koreji při stavbě družic.

Kimova návštěva

Severokorejský vůdce Kim Čong-un navštívil šéfa Kremlu v úterý 12. září. Přijel přitom vlakem na stanici Chasan v ruském Přímořském kraji, který hraničí se Severní Koreou.

Hned druhý den ráno odcestoval na kosmodrom Vostočnyj na ruském Dálném východě, kde se setkal s Putinem.

Vladimir Putin ukázal Kim Čong-unovi kosmodrom Vostočnyj.Video: Reuters

Tématem jednání na ruském kosmodromu přitom byla vojenská spolupráce nebo výzkum vesmíru. Kim Čong-un zde mimo jiné prohlásil, že plně podporuje všechna Putinova rozhodnutí. Zároveň uvedl, že Rusko i Severní Korea „vedou válku proti Západu“.

„Doufám, že budeme vždycky spolu v boji proti imperialismu a při budování suverénního státu,“ uvedl na své návštěvě Ruska severokorejský diktátor.

Vždy budeme stát za Putinem a bojovat spolu proti imperialismu, prohlásil Kim v Rusku

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám