Hlavní obsah

Kim na bílém koni zdolal Pektu. Cesta zřejmě souvisí s novou strategickou zbraní

Pchjongjang

Severokorejská média po měsíci zveřejnila video z cesty vůdce země Kim Čong-una na posvátnou horu Pektu. Kim 2750 metrů vysokou sopku zdolal na bílém koni stejně jako jeho manželka a další činitelé. Přesný význam cesty není znám, mohl by ale souviset s prohlášením o nové strategické zbrani KLDR.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kim Čong-un vyrazil na bílém koni na posvátnou horu PektuVideo: Reuters

 
Článek

Podle analytiků jsou taková propagandistická gesta předzvěstí zásadního prohlášení. V roce 2017 navštívil Kim Pektu poté, co KLDR úspěšně odpálila verzi rakety Pukguksong-2. Ta uletěla asi 500 kilometrů a dopadla do moře východně od Korejského poloostrova. V září roku 2018 dorazil na horu spolu s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem, který byl v Severní Koreji na třídenní návštěvě.

Kimova cesta by mohla souviset s úterním jednáním vládnoucí strany. Severokorejský vůdce na něm prohlásil, že jeho země nemá důvod prodlužovat své moratorium na zkoušky jaderných zbraní a raket dlouhého doletu a že brzy představí světu novou strategickou zbraň.

Končíme se zdrženlivostí, světu předvedeme novou zbraň, hrozí Kim Čong-un

Svět

Jaderné odstrašování je podle Kima nezbytné vůči hrozbám z Washingtonu, který pokračuje ve vojenských cvičeních s Jižní Koreou.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un míří k hoře Pektu

USA žádají, aby se Pchjongjang vzdal vývoje jaderných zbraní, a teprve potom chtějí odvolat sankce uvalené na zemi za její jaderné a raketové zbrojní testy. KLDR požaduje postupné rušení hospodářských sankcí výměnou za dílčí kroky v odzbrojovacím procesu. Jednání o denuklearizaci se ocitla na mrtvém bodě od neúspěšného únorového summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa s Kimem v Hanoji.

Reklama

Výběr článků

Načítám