Hlavní obsah

Severní Korea odpálí co nevidět další balistickou střelu, varují Američané

Washington
Aktualizováno

V Severní Koreji vrcholí přípravy na test další balistické střely. Stále více zdrojů varuje, že ji režim Kim Čong-una může odpálit už v následujících hodinách. S odkazem na nejmenované představitele americké administrativy to uvedla televize Fox News.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejská balistická střela Hwasong-12

Článek

„Nedávný pohyb mobilního zařízení na odpalovací rampě, která byla použita při předchozích testech, naznačuje, že ke startu dojde zítra (ve čtvrtek) severokorejského času,“ uvedla s odkazem na své zdroje Fox News. To je v noci na čtvrtek středoevropského letního času.

Účelem odpálení balistické střely by podle expertů mohla být zkouška návratu do atmosféry části rakety schopné nést jadernou hlavici. Pokud by tomu tak skutečně bylo, překonala by KLDR další důležitý milník na cestě k jadernému arzenálu.

To by pochopitelně ještě více rozdmýchalo krizi na Korejském poloostrově a dále vyostřilo vztahy se Spojenými státy.

Pokud půjde vývoj balistických střel dál současným tempem, mohli by být Severokorejci podle Američanů schopni zasáhnout pevninu Spojených států už v příštím roce, napsal ve středu deník The Washington Post s odkazem na zdroje z Pentagonu.

Trump to nedopustí

Americký prezident Donald Trump opakovaně varoval, že to nenechá dojít tak daleko, aby Kim Čong-un jaderné zbraně, které by mohly zasáhnout Spojené státy nebo jejich spojence, získal. Nevyloučil přitom ani vojenské řešení.

Severní Korea navíc zkouškami porušuje rezoluce Rady bezpečnosti Spojených národů a je pravděpodobné, že pokud odpálí další raketu, přijdou další sankce ze strany mezinárodního společenství.

Uvalení sankcí na Severní Koreu a čínské firmy, které s KLDR spolupracují, už Spojené státy zvažují.

Reklama

Výběr článků

Načítám