Hlavní obsah

Kim Čong-il má pod palácem v horách vojenské středisko

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severokorejský vůdce Kim Čong-il nechal vystavět pod horou Pektusan u hranice s Čínou tajný vojenský komplex, z něhož mají být řízeny protiakce v případě invaze cizích vojsk nebo občanských nepokojů. V pátek to s odkazem na analýzu hongkongského informačního střediska Kanwa uvedl britský deník The Daily Telegraph.

Foto: KCNA , Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-il

Článek

Podle Kanwa bylo pod horou vytvořeno zázemí i pro helikoptéry a stíhačky, které by mohly vzlétnout z nedalekého letiště.

„Celá oblast je pro režim historicky významná, protože odsud vedl Kimův otec Kim Ir-sen guerilovou válku proti Japoncům během okupace. Věříme, že je to poslední místo, kam by se současný režim uchýlil, aby odsud vedl operace, jež v současnosti vidíme v Afghánistánu,“ řekl autor zprávy Andrei Chang. Doplnil, že kdyby mělo dojít na nejhorší, je blízko Peking, kam by se vůdce a jeho nejbližší spolupracovníci mohli uchýlit pod ochranu vlády.

Vybudování střediska zabralo mnoho let a podle Changa dokumentuje obavu režimu zejména z vojenské intervence USA a Jižní Koreje.

Kanwa označila dům na Pektusanu po porovnání třinácti podobných paláců v zemi. Vycházela ze satelitních snímků i svědectví dezertérů, kteří v minulosti působili v Kimově blízkosti - mezi nimi Kendžiho Fudžimota, jenž mu v připravoval sushi. Podle analytiků je dům v nadmořské výšce 2700 metrů dostatečně bezpečný, protože je těžko přístupný.

Právě na úpatí hory Pektusan se podle oficiální verze Kim Čong-il 16. února 1942 narodil. Západní a ruské prameny však zmiňují narození už v předchozím roce na Dálném východě.

Reklama

Výběr článků

Načítám