Hlavní obsah

Kanaďan přiznal kyberútoky pro Moskvu. Cílily i na nemocnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K provádění kyberútoků v řadách ruské hackerské skupiny se u floridského soudu přiznal bývalý konzultant kanadské vlády.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pracovník v IT Sebastien Vachon-Desjardins, který byl spojen se skupinou internetových vyděračů NetWalker, podle policie v době zatčení vlastnil 27 milionů dolarů (přes 642 milionů korun) v bitcoinech.

Terčem hackerského gangu byly firmy, obce, školy i nemocnice. Nejméně v jednom případu je jejich útok spojován se smrtí pacienta, podotkla stanice BBC.

Loni zatčený Kanaďan byl dle vyšetřovatelů jedním z nejaktivnějších členů skupiny, i po přiznání viny mu hrozí zhruba deset let vězení.

Norsko se stalo terčem kybernetického útoku, podezírá proruskou skupinu

Bezpečnost

Lídry skupiny se dopadnout nepodařilo

V Kanadě byl už přitom muž odsouzen k sedmi rokům vězení, podotkla stanice CBC. Lídry gangu komunikující v ruštině se však dopadnout nepodařilo. Skupina NetWalker nabízela svůj škodlivý software „společníkům“, kteří pak útočili na vybrané cíle.

Poté si s nimi rozdělili výkupné nebo zisk z prodaných citlivých dat, pokud oběť odmítla zaplatit. Skupina NetWalker měla zhruba 100 členů, kteří od obětí získali nejméně 40 milionů dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám