Hlavní obsah

Kanaďan dal před pokořením Nanga Parbat přednost rodině, zachránil si život

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Profesionální kanadský horolezec Gabriel Filippi se měl stát terčem teroristického útoku tak jako deset jeho kolegů z expedice, které v sobotu pod devátou nejvyšší horou světa postříleli pákistánští ozbrojenci.

Foto: Sohail Shahzad, Reuters

Zaměstnanci nemocnice v pákistánském Islámábádu přepravují těla zabitých horolezců.

Článek

Jen několik hodin před masakrem se však rozhodl vrátit se do Islámábádu, odletět domů a věnovat se rodině. Toto rozhodnutí ho doslova v hodině dvanácté uchránilo před jistou smrtí. Rodák z Quebeku, jenž vyrůstal mezi devíti sourozenci, se o útoku teroristů a popravě zbytku výpravy dozvěděl po návratu do Montrealu.

„Mohu být vděčný jen za to, že jsem zůstal naživu,“ řekl podle listu The Toronto Star „Chci především vyjádřit poctu svým kamarádům, s nimiž jsem popíjel čaj, debatoval a pomáhal si v horách. To, že jsem najednou přišel o deset přátel, je pro mě velmi těžké,“ smutně dodal.

Cestoval bez přestávky celý den

Mezi oběťmi útoku byl také Litevec Ernestas Marksaitis, s nímž se Kanaďan chystal na K2, druhý nejvyšší vrchol planety. Filippi, od roku 2010 teprve druhý Kanaďan v historii, jenž zdolal Mount Everest z obou stran, přiletěl počátkem června do Pákistánu, aby pokořil velehoru Nanga Parbat a také K2. Nakonec do toho nešel.

Foto: ČTK/AP

Nanga Parbat

„Dospěl jsem k závěru, že má rodina je pro mě cennější než dobrodružství, při němž bych riskoval život. Ubezpečil jsem se v tom, že rodina je prioritou číslo jedna,“ svěřil se webu Global News.

Dodal, že se ze základního tábora vydal na 23 hodin trvající cestu zahrnující lezení, jízdu džípem a pak osobním autem do Islámábádu. „Cestoval jsem bez přestávky, jinak bych nechytil letadlo,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám