Hlavní obsah

Kaddáfího syn Chámis je mrtev, povstalci osvobodili Baní Valídu

Novinky,
Tripolis
Aktualizováno

Syrská televize Arrai, která podporuje svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, v pondělí potvrdila, že jeho syn Chámis skutečně zahynul v srpnu, jak se dříve uvádělo. Informovala o tom BBC. Odpoledne přechodná vláda oznámila, že byl dobyt Bání Valíd, který patřil k posledním Baštám Kaddáfího věrných.

Článek

Chámis padl koncem srpna v boji u města Tarhuna asi sto kilometrů jihovýchodně od Tripolisu. Spolu s ním zahynul i šéf libyjské rozvědky.

O smrti Chámise informovali povstalci, ale někdo jim nevěřil, protože se stejnou zprávou přišli už dvakrát a ukázala se nepravdivá. [celá zpráva]

Sám plukovník je stále na útěku a nikdo neví, kde se nachází. Jeho dopadení označil za velmi důležité britský ministr zahraničí William Hague, který je na návštěvě Tripolisu. Podle něj musejí být zadrženi i další libyjští představitelé, na které Mezinárodní trestní soud (ICC) vydal zatykač.

Město Baní Valíd osvobozeno

Povstalecká libyjská Národní přechodná rada v pondělí potvrdila, že její síly vstoupily do centra pouštního Baní Valídu, které je jednou z posledních bašt svrženého vůdce Muammara Kaddáfího. Dobyly jej, když zlikvidovaly hrozbu ze strany odstřelovačů.

"Město Baní Valíd bylo zcela osvobozeno a nyní se otevřela cesta na východ k Syrtě, na jih k Sabhá a na západ k Tripolisu," řekl podle AFP na severovýchodě Baní Valídu velitel brigády z jiného libyjského města Zlitánu. Nejméně dvacítka žoldáků byla podle něj zajata.

Povstalci útočili na Baní Valíd ze severu a jihu a jejich jednotky se setkaly uvnitř města.

Syrta vzdoruje

Kaddáfího věrní se stále brání v Syrtě. Místní obyvatelé se brání a podle serveru Al-Arabíja povstalecké síly obviňují, že jejich akce jsou spíš mstivou odvetou, než osvobozováním. Podle vyjádření některých přicházejí do Syrty jen rabovat a krást. Z města už uprchly tisíce obyvatel.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Síly Přechodné národní rady (NTC) pokračovaly v bombardování malé části v centru Syrty v neděli, ale pozemním silám se nezdařil další postup. Povstalci bojují o přístavní město již několik týdnů a pomalu tlačí na Kaddáfího stoupence v oblasti, která byla symbolem jeho vlády.

Přetrvávající boje o Syrtu a další zbývající bašty Kaddáfího zpožďují demokratizační proces v Libyi, neboť vládnoucí NTC podmiňuje jeho začátek dobytím Syrty, napsala agentura AFP.

Reklama

Související témata:

Související články

Německo krylo Kaddáfího syna

Německé ministerstvo zahraničí i německá tajná služba BND v minulosti několikrát nepřímo intervenovaly proti vyšetřování syna svrženého libyjského vůdce...

Výběr článků

Načítám