Hlavní obsah

Německo krylo Kaddáfího syna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německé ministerstvo zahraničí i německá tajná služba BND v minulosti několikrát nepřímo intervenovaly proti vyšetřování syna svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Sajfa Araba. Uvedl to týdeník Der Spiegel. Sajf Arab studoval v Mnichově a opakovaně se ocitl v hledáčku tamní policie.

Foto: Louafi Larbi, Reuters

Dům, kde zahynul Sajf Arab Kaddáfí

Článek

Sajf Arab Kaddáfí, který 1. května zahynul při náletu NATO na libyjskou metropoli, byl v letech 2006 až 2010 v Bavorsku celkem jedenáctkrát vyšetřován kvůli obchodu se zbraněmi, rvačce na diskotéce, jízdě bez řidičského průkazu a urážkám policistů. Jen loni ministerstvo zahraničí podle Spiegelu pětkrát kontaktovalo bavorské zemské ministerstvo spravedlnosti kvůli německo-libyjským vztahům a pokaždé se přitom ptalo na vyšetřování Kaddáfího syna a vyžádalo si k němu zprávu.

Mnichovští policisté si podle časopisu vícekrát interně stěžovali, že zásahy BND vyšetřování blokují. Pokaždé, když se dostalo do určitého bodu, nešlo v něm pokračovat. Bavorské ministerstvo vnitra však uvedlo, že o vměšování rozvědky nic neví.

Německá vláda se podle Spiegelu obávala, že by intenzivní vyšetřování šestého syna autoritářského vládce severoafrické země mohlo ohrozit německé obchodníky, jak tomu bylo v případě Švýcarska. Tamní policie v roce 2008 krátce zadržela Hannibala Kaddáfího, což vyvolalo ostrou diplomatickou roztržku mezi Tripolisem a Bernem. Libye zastavila dodávky ropy, stáhla ze švýcarských bank své vklady a odsoudila dva švýcarské podnikatele.

BND se podle Spiegelu zase obávala zhoršení zpravodajské spolupráce s Libyjci.

Německé úřady v současnosti vyšetřují jednoho mnichovského státního zástupce, který je podezřelý, že v roce 2007 předem varoval libyjskou ambasádu v Berlíně o chystané policejní prohlídce mnichovské vily Sajfa Araba.

Reklama

Výběr článků

Načítám