Hlavní obsah

K útoku na prezidentskou gardu v Tunisku se přihlásil Islámský stát

Tunis

Islámský stát (IS) ve středu oznámil, že stál za úterním atentátem na autobus převážející příslušníky prezidentské gardy, který si podle posledních údajů vyžádal třináct obětí. Uvedla to agentura AFP.

Foto: Zoubeir Souissi, Reuters

Tuniští forenzní experti na místě atentátu

Článek

V prohlášení IS se tvrdí, že atentátníkem byl Abú Abdalláh Tunísí, který odpálil deseti kilogramů armádní trhaviny. Zaútočil na zastávce, kde do autobusu nastupovali gardisté. Vmísil se mezi ně. [celá zpráva]

Zabil 13 lidí a 20 dalších zranil. Mezi zraněnými jsou čtyři civilisté.

Úterní atentát už třetí velký atentát spáchaný letos v Tunisku. V březnu napadli atentátníci turisty v muzeu Bardo v hlavním městě, v červnu pak střelec zabíjel na pláži z Súse. O život přišlo při všech třech akcích přes 70 osob. Úterní atentát na vojenský autobus je ale prvním sebevražedným útokem v tuniské metropoli.

V Tunisku, které je vnímáno jako relativně liberální, je velké množství radikálů. Tunisané patří k nejpočetnějším zahraničním bojovníkům v řadách Islámského státu.

Reklama

Související témata:

Související články

Bez turistů Tunisko bojuje o přežití

Nádžih Amára sedí ve stínu palmy na plastové židli a hledí do prázdna. Je prodavačem keramických suvenýrů v tuniském přístavu Kantáví, který leží čtyři...

Výběr článků

Načítám