Hlavní obsah

K čínské vesmírné stanici odstartovala loď Šen-čou 16. Poprvé je na palubě i civilista

Ťiou-čchüan
Aktualizováno

K čínské vesmírné stanici Tchien-kung (Nebeský palác) v noci na úterý z pouště Gobi odstartovala loď Šen-čou 16 se třemi kosmonauty, kteří vystřídají dosavadní posádku stanice. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž jde o pátý takový let k čínské vesmírné stanici od roku 2021. Nová trojice už je na místě.

K čínské vesmírné stanici odstartovala loď Šen-čou 16. Poprvé je na palubě i civilistaVideo: Reuters

 
Článek

Raketa Dlouhý pochod 2F, která loď vynesla do vesmíru, odstartovala z kosmického střediska v Ťiou-čchüanu na severozápadě Číny v 9:31 místního času (3:31 SELČ).

Na palubě Šen-čou 16 je podle agentury DPA či zpravodajské stanice CNN poprvé i civilista. Vědec Kuej Chaj-čchao se má na vesmírné stanici soustředit na experimenty. Všichni dosavadní čínští kosmonauti byli členy armády.

Podle internetového časopisu Kosmonautix jde o první letošní čínský pilotovaný start do kosmického prostoru.

Posádka soukromé mise Ax-2 přistála u vesmírné stanice

Amerika

17 osob na orbitě

Kromě zmíněného vědce plavidlo dopravilo na oběžnou dráhu i dva další nové členy posádky: velitelem nové mise je 56letý generálmajor Ťing Chaj-pcheng, který je v kosmu již počtvrté, členem posádky je také vesmírný inženýr Ču Jang-ču. Trojice zůstane na nízké zemské orbitě zhruba pět měsíců.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Start lodi Šen-čou 16

„Šen-čou 16 je první z nové série vylepšených čínských kosmických lodí. K čínské kosmické stanici se připojí dnes (v úterý 30. května) před obědem,“ konstatoval na Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Nakonec k připojení k čínské kosmické stanici došlo již v 10:29 SELČ.

To znamená, že na dvou kosmických stanicích dohromady – Tchien-kung a Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)  – je nyní krátce rekordních 17 astronautů: 11 na ISS a šest na čínském orbitálním komplexu.

Čínští kosmonauti, kteří byli na svém „Nebeském paláci“ poslední půlrok, se na zemský povrch vrátí zřejmě v sobotu.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Ťing Chaj-pcheng, velitel mise, je v kosmu již počtvrté

Čínská vesmírná stanice Tchien-kung, sestávající ze tří modulů, byla dobudována koncem loňského roku. V pondělí 29. května představitelé čínského vesmírného programu uvedli, že Peking plánuje stanici rozšířit a připojit čtvrtý modul. Nynější stanice ve tvaru T by tak měla získat tvar kříže. Životnost stanice Peking odhaduje na 15 let.
Čína začala stavět vlastní vesmírnou stanici poté, co nebyla přijata do projektu Mezinárodní vesmírné stanice, především kvůli nesouhlasu Spojených států, kterým vadí, že čínský vesmírný program řídí vojenské křídlo čínské komunistické strany.
V letošním roce Čína plánuje vyslat ke své vesmírné stanici ještě jednu pilotovanou posádku. Do konce roku hodlá Peking rovněž umístit na oběžnou dráhu teleskop o rozměrech velkého autobusu. Zorné pole bude mít 350krát větší než Hubbleův vesmírný teleskop, který byl vypuštěn před 33 lety.

Na oběžné dráze Země poprvé krouží šest Číňanů

Věda a školy

V poušti Gobi přistál návratový modul s čínskými astronauty

Zahraniční

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám