Hlavní obsah

Čína plánuje Stračí most 2, satelitní systém pro průzkum vesmíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína plánuje vybudovat systém družic, který má od roku 2030 sloužit jako komunikační most pro mise na Měsíc a do dalších částí vesmíru. Využíván má být také pro činnost přímo na Zemi.

Foto: Profimedia.cz

Start čínské rakety Dlouhý pochod 4C v květnu 2018 s přenosovou družicí Čchüe-čchiao, tedy s prvním „Stračím mostem“

Článek

Podle agentury Reuters o tom ve středu informovala čínská státní média.

Pilotní projekt družicového systému má podpořit současný čínský program průzkumu Měsíce a výstavby mezinárodní lunární výzkumné stanice (ILRS), řekl podle státní agentury Nová Čína šéf čínského programu průzkumu hlubokého vesmíru Wu Jen-chua.

„Stračí most“

Začátek budování sítě satelitů nazvané Čchüe-čchiao 2 (neboli Stračí most 2 – podle mostu tvořeného strakami z čínské báje) byl stanoven na rok 2024.

Čína zveřejnila první snímky pořízené svou sluneční observatoří

Věda a školy

Vypuštěna má být družice pro přenos komunikace mezi odvrácenou stranou Měsíce a Zemí, která se bude používat pro čínské bezposádkové lunární mise plánované v tomto desetiletí.

Vzorky z odvrácené měsíční strany

Čína letos plánuje zahájit misi Čchang-e 6 (je pojmenovaná po víle, která podle čínské báje cestovala k Měsíci), jejímž cílem je získat vzorky horniny z odvrácené strany naší přirozené družice.

Na rok 2026 se chystá mise Čchang-e 7, která provede průzkum zdrojů v oblasti lunárního jižního pólu, kde se uvažuje o vybudování dlouhodobého lidského obydlí. Po ní bude kolem roku 2028 následovat mise Čchang-e 8, kdy má být sestaven základní model ILRS.

Ve skleněných kuličkách na povrchu Měsíce je voda

Věda a školy

Cílem Číny je dostat astronauty na Měsíc do roku 2030. Do roku 2040 má být hotova základní část družicového systému, který bude podporovat komunikační služby, navigaci a dálkový průzkum pro pilotované mise na Měsíc a průzkum hlubokého kosmu, mj. Marsu a Venuše.

V roce 2020 přivezla sonda Čchang-e 5 na Zemi první čínské vzorky měsíční horniny. Své první přistání na Měsíci uskutečnila Čína v roce 2013 a do roku 2030 se chce stát vesmírnou velmocí.

Japonský modul se zřítil na Měsíc a pravděpodobně roztříštil

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám