Hlavní obsah

V poušti Gobi přistál návratový modul s čínskými astronauty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návratový modul vesmírné lodi se třemi čínskými kosmonauty v neděli přistál v poušti Gobi na severu Číny, informovala agentura AP. Posádka v červnu vyletěla na čínskou vesmírnou stanici Tchien-kung na oběžné dráze kolem Země lodí Šen-čou 14 a strávila na stanici půl roku.

Foto: Reuters

Posádka čínské lodi Šen-čou 14

Článek

Modul s astronauty přistál v poušti Gobi ve 20:10 místního času (13:10 SEČ). Posádku vedl astronaut Čchen Tung, který se již jedné vesmírné mise účastnil. Její součástí byla i Liou Jang, jež se stala první ženou, která v rámci čínského vesmírného programu odstartovala do vesmíru, a Cchaj Sü-če.

Trojici na vesmírné stanici vystřídali 57letý Fei Ťün-lung, veterán mise Šen-čou 6 z roku 2005, a kosmonauti Teng Čching-ming a Čang Lu, kteří jsou ve vesmíru poprvé. Mise lodi Šen-čou 15, s níž vyletěli na oběžnou dráhu, odstartovala z kosmodromu Ťiou-čchüan v úterý.

Vystřídáním posádek byla završena poslední fázi konstrukce čínské vesmírné stanice. Třetí a poslední modul se na konci října připojil ke stanici, což byl jeden z posledních kroků ve více než desetiletém úsilí Číny o udržení stálé přítomnosti na oběžné dráze.

Na oběžné dráze Země poprvé krouží šest Číňanů

Věda a školy

Dokončení první čínské vesmírné stanice, jejíž životnost Peking plánuje až na 15 let, je milníkem v ambicích Číny na nízké oběžné dráze kolem Země. Stárnoucí Mezinárodní vesmírná stanice (ISS), kterou spravuje americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), by mohla ukončit provoz do konce tohoto desetiletí.

Čínská vesmírná stanice Tchien-kung vzniká bez pomoci jiných států.

Čína se na projektu ISS nepodílí kvůli nesouhlasu Spojených států, jimž vadí, že čínský vesmírný program řídí vojenské křídlo čínské komunistické strany.

Na čínské vesmírné stanici je nová posádka. Zahájila trvalé obydlení „Nebeského paláce“

Věda a školy

Zaparkování na orbitě dvě hodiny po startu. Čínská loď překonala rekord Sojuzu

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám