Hlavní obsah

„Jsou z nich jen kostry.“ Úřady v Keni začaly vydávat rodinám těla obětí taxikářovy sekty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřady v Keni začaly pozůstalým vydávat těla obětí sekty, jež stoupence vedla k vyhladovění, aby se setkali s Ježíšem. Od loňského dubna bylo v lese Shakahola objeveno 429 těl, jež jsou nyní identifikována na základě testů DNA. Vůdce sekty Paul Mackenzie čelí obviněním z masové vraždy. Televizní stanice CBS uvádí, že případ šokoval celou zemi.

Foto: Reuters

Rodiny přebírají ostatky svých příbuzných

Článek

Na exhumovaných tělech nalezených ve venkovské oblasti u keňského pobřeží jsou podle CBS znatelné známky hladovění a škrcení.

Hladovět měly oběti po nabádání samozvaného pastora Paula Mackenzieho, jenž byl původní profesí řidič taxi. Extrémní a často vynucený půst jim měl zaručit nanebevstoupení a setkání s Ježíšem ještě před srpnem loňského roku, na kdy Mackenzie ohlásil konec světa.

Zatím bylo identifikováno pouze 34 těl. „Stále zbývá identifikovat více než 390 těl. Tímto tempem bude identifikace trvat dalších deset let,“ řekla novinářům v Malindi Roseline Odedeová, předsedkyně Keňské národní komise pro lidská práva (KNCHR).

Hladověly na slunci, aby rychleji zemřely. Vůdce keňské sekty obžalovali z vraždy 191 dětí

Svět

„Je to úleva, že konečně máme jejich těla, ale je to také skličující, že už jsou z nich jen kostry,“ řekl dvaatřicetiletý William Ponda, který si vyzvedával tělo matky, bratra, švagrové a synovce.

Další členy rodina ještě postrádá. „Nedělám si žádné naděje, že bychom našli zbylé členy rodiny,“ poznamenal Ponda.

Mackenzie a 29 jeho společníků bylo v únoru obviněno z mučení a vraždy 191 dětí. Soud s nimi začne 23. dubna. Jeho organizaci Mezinárodní duchovní úřady dobrých zpráv keňský ministr vnitra Kithure Kindiki označil za organizovanou zločineckou skupinu.

Sám Mackenzie si v současnosti odpykává roční trest za provozování filmového studia a produkci filmů bez platné licence.

Selhání policie?

Mnoho obyvatel Keni se nyní ptá, jak je možné, že si tamní úřady probíhajících hromadných úmrtí nevšimly dříve. Keňská komise pro lidská práva před týdnem uvedla, že policie selhala v reakci na zprávy, které mohly zabránit mnoha úmrtím, jež s kultem v odlehlé oblasti země Shakahola souvisela. Zpráv o hladovějících členech rodiny v zalesněné oblasti dostala od jejich příbuzných několik.

Policie nakonec zasáhla loni, když z Mackenzieho kostela v oblasti Kilifi na jihovýchodě země zachránila 15 vyzáblých farníků. Čtyři z nich zemřeli po převozu do nemocnice.

„To, co tu vidíme, se podobá terorismu,“ uvedl po odhalení sekty keňský prezident William Ruto. „Pan Mackenzie se vydává za kněze, a přitom je to strašlivý zločinec.“

Tento případ také vedl k vlně požadavků, aby se odlehlé církevní organizace dostaly pod pevnější kontrolu. Keňa má totiž rozsáhlou historii pastorů a kultů zapletených do trestné činnosti.

Herec z Tance s vlky zůstává ve vazbě. Vyšetřování sekty zneužívající dívky může pokračovat

Film

Reklama

Výběr článků

Načítám