Hlavní obsah

Jižní Korea zahájila další manévry na moři

– Soul • Aktualizováno

Jihokorejské námořnictvo uspořádalo v úterý v Japonském moři vojenské cvičení, informovala agentura AP. Reagovalo na oznámení Severní Koreje, že v neděli provedla test vodíkové bomby. Soul už v pondělí uspořádal pozemní a letecké manévry.

Foto: Reuters

Jihokorejské hlídkové lodě

Článek

Námořního cvičení u východního pobřeží Jižní Koreje se účastnily válečné lodě včetně fregaty o výtlaku 2500 tun, hlídkové lodi a několik lodí vybavených raketami. Cílem byl nácvik odvetných opatření v případě severokorejských provokací, oznámilo ministerstvo obrany v Soulu. Další cvičení námořnictva se u jižních břehů Korejského poloostrova uskuteční podle ministerstva od středy do soboty.

Jižní Korea už v pondělí uspořádala cvičení, při němž simulovala útok na oblast, kde KLDR v neděli uskutečnila jaderný test. Cvičení, na kterém spolupracovala pozemní vojska a letectvo, bylo namířeno na zástupné cíle v Japonském moři a zahrnovalo střely vzduch–země s dlouhým doletem i balistické rakety.[celá zpráva]

Šestý a dosud nejsilnější jaderný test Severní Koreje odsoudila v neděli a v pondělí řada zemí světa včetně USA, Číny či Ruska.

Foto: David Ryneš, Novinky

Jak funguje vodíková bomba

Podle Jižní Koreje ale zatím není jasné, zda výbuch o síle 50 až 120 kilotun způsobila skutečně vodíková (termonukleární) bomba. Zvažuje se i možnost výbuchu klasické jaderné bomby nebo přechodové jaderné bomby, jako byla sovětská Slojka, kdy už dochází k termojaderné reakci, byť většina uvolněné energie pochází ze štěpení uranu. U vodíkové bomby energie ze štěpení uranu spustí fúzní reakci využívající izotopů vodíku, deuteria a tritia. [celá zpráva]

Soul varuje před testem rakety

Jižní Korea současně v pondělí varovala, že zaznamenala přípravy dalšího testu balistické rakety. Zřejmě by v tomto případě mělo jít o mezikontinentální balistickou střelu. Soul spekuluje, že by mohla být vypálena po standardní bojové trajektorii tak, jako tomu bylo u posledního testu rakety Hwasong 12, která přeletěla Japonsko.

Spekuluje se, že test by mohl být uskutečněn okolo 10. října, na který připadá výročí založení Korejské strany práce, uvedla agentura Jonhap.

Přesun rakety KLDR zahájila už v pondělí a pokračovala v něm pod rouškou noci, uvedl jihokorejský list Asia Business Daily. Jihokorejské ministerstvo obrany informaci nepotvrdilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám