Hlavní obsah

Jižní Korea odpověděla raketovým cvičením na jaderný test KLDR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul/Pchjongjang
Aktualizováno

Jižní Korea uspořádala raketové cvičení, které je reakcí na nedělní oznámení Severní Koreje, že provedla zkoušku vodíkové bomby. Soul ve cvičení simuloval útok na oblast, kde KLDR test uskutečnila. S odvoláním na jihokorejskou armádu o tom informovala agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jižní Korea odpověděla raketovým cvičením na jaderný test KLDRVideo: Reuters

 
Článek

Cvičení na zástupné cíle v Japonském moři zahrnovalo střely vzduch–země s dlouhým doletem i balistické rakety. Účastnilo se jej pouze jihokorejské vojsko. To však podle agentury Reuters dodalo, že chystá další cvičení spolu s americkými silami v Jižní Koreji.

Totalitní KLDR v neděli provedla svůj šestý jaderný test od roku 2006. Podle jejích státních sdělovacích prostředků byl úspěšný a testovala se při něm vodíková bomba, která by mohla být použita v hlavici mezikontinentální balistické střely. Mimořádnou sílu exploze potvrdila i seizmologická měření.

Konflikt skončil příměřím

Komunistickou KLDR za její krok kritizoval celý svět včetně Číny, která je prakticky jediným spojencem Pchjongjangu.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Americký prezident Donald Trump v telefonickém rozhovoru s japonským premiérem Šinzóem Abem potvrdil, že USA jsou připraveny bránit své spojence v oblasti, a to případně i s použitím jaderných zbraní.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Severní a Jižní Korea zůstávají technicky ve válečném stavu. Vzájemný konflikt z let 1950–1953 byl totiž ukončen pouze dohodou o příměří, nikoli řádnou mírovou smlouvou.

Reklama

Související články

KLDR vypálila raketu nad Japonsko

Raketa, kterou v pondělí krátce před 23:00 SELČ odpálila Severní Korea z místa nedaleko Pchjongjangu, přeletěla Japonsko a dopadla do Tichého oceánu....

Výběr článků

Načítám