Hlavní obsah

Jižní Korea a USA obnovily společné manévry na moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jižní Korea a Spojené státy v pondělí po několika měsících obnovily společná vojenská cvičení. Vojenské manévry byly pozastaveny v červnu s cílem podpořit diplomatická jednání s KLDR o jaderném odzbrojení.

Foto: Profimedia.cz

Jihokorejci nacvičují i vyloďovací operace.

Článek

USA a Jižní Korea zahájily dvoutýdenní Korejský námořní výcvikový program (KMEP), do něhož je zapojeno na 500 vojáků včetně příslušníků americké námořní pěchoty z Okinawy a dalších míst v Japonsku. Využívají při něm obojživelných vyloďovacích vozidel.

Obnovení manévrů je v souladu s rozhodnutím spojenců pokračovat v menších akcích na úrovni praporu a ustoupit od rozsáhlých cvičení, aby neprovokovali během mírových rozhovorů severokorejský režim.

Obě země se rozhodly uspořádat v příštím roce 24 cvičení KMEP. V roce 2016 jich proběhlo 14, loni 17 a letos jich byl zatím jedenáct.

Velká cvičení ale byla zrušena, naposledy například společné manévry Vigilant Ace naplánované na prosinec. Jihokorejský ministr obrany Čong Kjong-tu řekl agentuře Jonhap, že detailní plán vojenských cvičení na příští rok bude hotov do konce listopadu.

„Spojenectví navěky”

Jihokorejský prezident Mun Če-in při pondělním setkání s vysokými americkými vojenskými představiteli v Jižní Koreji řekl, že spojenectví mezi oběma zeměmi by mělo pokračovat navěky: „Korejsko-americké spojenectví se zrodilo v krvi uprostřed dělostřelecké palby za války, ale neskončilo v ní. Rozvíjí se ve velkou alianci, která vytváří mír na Korejském poloostrově, zajišťuje bezpečnost a prosperitu Jihu i USA a vede k míru a stabilitě v severovýchodní Asii.“ Řekl to v pondělí, před druhým americko-severokorejským summitem a čtvrtým mezikorejským summitem.

Jednání o jaderném programu Severní Koreje do značné míry ustrnula na mrtvém bodě kvůli požadavku Pchjongjangu na uvolnění sankcí poté, co zastavil jaderné testy. Washington naopak tvrdí, že restrikce zůstanou v platnosti až do té doby, kdy se KLDR všech jaderných zbraní definitivně zbaví. Podle expertů Severní Korea navzdory probíhajícím rozhovorům neučinila ve svém jaderném programu žádné změny.

Reklama

Výběr článků

Načítám