Hlavní obsah

Jestli máš kam odejít, tak tam běž. Blair se snažil Kaddáfího zachránit

Uprchnout na bezpečné místo radil britský expremiér Tony Blair libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu v předvečer britské, francouzské a americké intervence v Libyi. Blair se snažil zastavit krveprolití, které začalo o pár týdnů dříve s protesty proti Káddáfího vládě.

Foto: Profimedia.cz

Tony Blair (vlevo) s Muammarem Kaddáfím v roce 2007

Článek

„Pokud můžeš odejít na bezpečné místo, pak bys tam měl odejít,“ varoval Kaddáfího Blair jen pár dnů před zahájením operací západních sil.

Zpráva o tom se našla v e-mailové korespondenci bývalé ministryně zahraničí USA Hillary Clintonové a nyní byla zveřejněna na základě zákona o svobodném přístupu k informacím, uvedl server The Daily Mail.

Blair chtěl, aby Clintonová o jeho utajované iniciativě věděla. Zprávu posílala Blairova spolupracovnice Catherine Rimmerová tehdejšímu poradci Clintonové Jakeovi Sullivanovi. Rimmerová připsala: „Pan Blair po mně chtěl, abych vám dala vědět, že tyto výzvy podniká přísně soukromě a média o tom neinformuje.“ Dodala, že Blair Kaddáfího důrazně upozornil, že násilnosti musí přestat a on musí odstoupit.

Nebude cesty zpět

Rimmerová dále Blaira přímo cituje: „Je absolutně klíčové, aby ustalo krveprolití a násilí. Pokud můžeš odejít na bezpečné místo, pak bys tam měl odejít, protože pokud se toto nestane, neskončí to pokojně. Jestli to bude pokračovat ještě den nebo dva, bude překročena mez. Říkám to proto, že tomu hluboce věřím. Pokud z toho nevybředneme velmi rychle, dojde to do bodu, odkud není cesty zpět.“

Blairova spolupracovnice e-mail do Ameriky odeslala 25. února 2011, západní intervence začala 19. března.

Tony Blair v té době zastával funkci zvláštního vyslance tzv. Blízkovýchodního kvarteta (OSN, USA, EU a Rusko). Britský server upozornil, že s Kaddáfím měl relativně dobré vztahy. V roce 2004 dopomohl britské ropné firmě BP k lukrativní zakázce v Libyii a ukončil mezinárodní izolaci Kaddáfího země.

Kaddáfí uprchl z hlavního města Tripolisu až na podzim 2011 a v říjnu téhož roku byl v Syrtě zabit povstalci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám