Hlavní obsah

Japonský premiér navrhl podle médií summit s Kim Čong-unem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonský premiér Fumio Kišida navrhl podle severokorejských médií uspořádání summitu s vůdcem KLDR Kim Čong-unem. Informuje o tom pondělí agentura AP. Kišida podle agentury AFP řekl, že je důležité mít diskuze na nejvyšší úrovni s představiteli komunistické země.

Foto: Rodrigo Reyes Marin, ČTK/AP

Japonský premiér Fumio Kišida

Článek

Severokorejská agentura KCNA se ve svém zpravodajství odvolává na slova vlivné sestry vůdce KLDR Kim Jo-čong, podle níž Kišida s návrhem přišel skrze blíže nespecifikovaný kanál. Kim také uvedla, že to, jestli se vztahy obou zemí zlepší, záleží na Japonsku.

„Pro vztahy mezi Japonskem a Severní Koreou je důležité mít diskuse na nejvyšší úrovni, aby se vyřešily spory, jako je otázka únosů,“ řekl Kišida v narážce na japonské občany unesené severokorejskou diktaturou v 70. a 80. letech.

Vlivná Kimova sestra má plány s Japonskem

Zahraniční

Sestra vůdce KLDR ale poznamenala, že v otázce únosů „není co dále řešit“. Tokio by podle ní také nemělo zasahovat do „suverénních práv“ Pchongjangu.

„Premiér by měl vědět, že se nebude moci setkat s vedením naší země jen proto, že si to přeje nebo protože je rozhodnut to udělat,“ dodala.

Tokio a Pchongjang nemají formální diplomatické vztahy a Japonsko komunistickou zemi i kvůli jejímu jadernému programu považuje za jednu z největších hrozeb v regionu.

Pokud se Kišida s Kimem skutečně setká, bude to první schůzka nejvyšších představitelů obou zemí po 20 letech.

Japonsko pohrozilo KLDR sestřelením jakékoliv její rakety, která ohrozí jeho území

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám