Hlavní obsah

Japonsko pohrozilo KLDR sestřelením jakékoliv její rakety, která ohrozí jeho území

Soul, Pchjongjang

Japonsko pohrozilo Severní Koreji, že může zničit její rakety za letu. Udělalo to poté, co KLDR sdělila Tokiu, že mezi 31. květnem a 11. červnem vypustí svou první špionážní družici.

Foto: ČTK/AP

Kim Čong-un na návštěvě místa, odkud se odpalují rakety

Článek

Tajemník japonské vlády Hirokazu Macuno řekl, že jakékoli vypuštění rakety, i kdyby měla vynášet družici, má dopad na bezpečnost japonských občanů. „Vláda si uvědomuje, že je možnost, že družice může přeletět přes území naší země,“ řekl Macuno.

S varováním Severní Koreji přišlo i japonské ministerstvo obrany. „Podnikneme zničující opatření proti balistickým i jiným raketám, u nichž je potvrzení, že dopadnout na naše území,“ uvedlo ministerstvo.

Několik balistických raket, které vypustila Severní Korea, přeletělo Japonské ostrovy a lidé kvůli nim museli běžet do krytů. Ministerstvo uvedlo, že by v tom případě mohlo použít antirakety SM-3 ze systému Aegis nebo střely Patriot PAC-3.

KLDR odpálila další balistickou raketu

Svět

Severní Korea v půlce května oznámila, že už dokončila svou první špionážní družici a Kim Čong-il schválil závěrečnou přípravu na její vypuštění na oběžnou dráhu.

Podle vojenských expertů by družice zvětšila severokorejské průzkumné a pozorovací možnosti a zlepšila její schopnost zasáhnout v případě války cíle.

Koordinovaný postup

Japonský premiér Fumio Kišida řekl novinářům, že jakékoli vypuštění rakety by bylo vážným porušením rezoluce Rady bezpečnosti. „Silně naléháme na Severní Koreu, aby upustila od startu,“ uvedl Kišida.

Kišidova kancelář uvedla, že na tom bude spolupracovat s USA a Jižní Koreou.

Také jihokorejská prezidentská Národní bezpečnostní rada se v pondělí sešla k mimořádnému zasedání po zprávě, že KLDR potvrdila Japonsku plán vypustit v nejbližší době špionážní satelit, uvedla agentura Jonhap.

V pondělí rovněž do jihokorejského přístavu Pusan připlul japonský torpédoborec JS Hamagiri, který se bude ve středu účastnit u ostrova Čedžu mezinárodního cvičení zaměřeného proti zbraním hromadného ničení.

Cvičení se účastní dále USA, Austrálie, Kanada a Singapur. Zapojí se do něj sedm lodí a šest letadel.

Kim nařídil armádě, aby intenzivněji cvičila na „skutečnou válku“

Zahraniční

Výběr článků

Načítám