Hlavní obsah

Vlivná Kimova sestra má plány s Japonskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ochotu zlepšit vztahy KLDR s Japonskem dala ve čtvrtek najevo vlivná sestra severokorejského diktátora Kim Čong-una. Podle agentury Reuters Kim Jo-čong dokonce nevyloučila, že by vůdce v budoucnu mohl pozvat japonského premiéra Fumia Kišidu do Pchjongjangu.

Foto: Reuters

Kim Jo-Čong se svým bratrem, severokorejským diktátorem Kim Čong-unem

Článek

Vlivná Kimova sestra projevila náznak vstřícnosti poté, co Kišida minulý týden uvedl, že Tokio podniká konkrétní kroky k uspořádání japonsko-severokorejského summitu, informovala agentura Reuters.

Kišida minulý týden prohlásil, že je potřeba, aby se vztahy mezi oběma zeměmi změnily. Kim Jo-čon označila Kišidova slova za pozitivní signál, „pokud jsou motivována skutečnou snahou odpoutat se od minulosti a otevřít novou kapitolu budoucnosti“.

Sestra severokorejského vůdce přitom zdůraznila, že Japonsko především musí přestat nadnášet otázku japonských státních příslušníků, kteří byli uneseni do Severní Koreje v 70. a 80. letech minulého století, aby tam pomáhali při výcviku špionů. Kišida nicméně řekl, že i toto téma by chtěl při setkání se severokorejským vůdcem Kimem probrat.

Foto: Kcna, Reuters

Severní Korea ve středu otestovala dosud neznámé rakety s plochou dráhou letu

Pchjongjang se k únosům Japonců přiznal v roce 2002 a pěti uneseným japonským občanům a jejich příbuzným povolil návrat do Japonska. Severní Korea sdělila, že zbývajících osm unesených je už po smrti. Tokio ale žádá více informací o tom, co se s těmito lidmi stalo. Japonsko má navíc podezření, že uneseno bylo podstatně větší množství lidí. Podle sestry severokorejského vůdce ale bylo téma únosů Japonců do KLDR již vyřešeno.

Setkání před 20 lety

Nejvyšší představitelé Japonska a Severní Koreje se naposledy sešli v roce 2004, kdy tehdejší premiér Džuničiró Koizumi v KLDR jednal s Kim Čong-ilem, otcem nynějšího vůdce Kim Čong-una.

Jakkoli Kim Jo-čong projevila ochotu zlepšit vztahy s Japonskem, otázkou je, jak bude Tokio reagovat na další severokorejské raketové zkoušky. Naposledy KLDR odpálila několik střel s plochou dráhou letu ve středu. Letěly směrem do Japonského moře.

Kim Čong-un pohrozil okupací Jižní Koreje

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám