Hlavní obsah

Japonsko provádí kvůli obavám z KLDR evakuační cvičení

– Tokio

Na západě Japonska zahájili v neděli evakuační cvičení. Jak informovala agentura AP, důvodem jsou pokračující testy severokorejských balistických raket. Tyto zkoušky Severní Korea provádí navzdory rezolucím OSN. Minulý týden navíc jedna z raket vypálená z východního pobřeží KLDR dopadla do moře v japonské výlučné hospodářské zóně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Cvičná evakuace v japonské školeVideo: Reuters

 
Článek

Více než 280 lidí z malého japonského města Abu s asi 3400 obyvateli po zaznění výstražných sirén běželo do úkrytu do nedalekých školních budov. Cvičení se zúčastnila i zhruba stovka školáků.

Jde o druhé japonské evakuační cvičení od března, kdy Tokio nařídilo místním samosprávám, aby přezkoumaly evakuační plány. Japonská vláda na svých webových stránkách vydala instrukce, co dělat v případě, že zemi zasáhne raketa.

Odhaduje se, že balistická raketa by z KLDR do Japonska dolétla asi za deset minut. Japonské vládě by rovněž trvalo několik minut, než by o odpálení rakety informovala obyvatele.

Reklama

Související články

KLDR odpálila další raketu

Severní Korea vystřelila v pondělí ráno místního času nejméně jednu střelu ze svého východního pobřeží. Uvedla to jihokorejská armáda, podle které to byla...

Výběr článků

Načítám